ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ AMAZON

amazon intimidation - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

amazon intimidation - Σόλων ΜΚΟΣκάνδαλο ξέσπασε στη Γερμανία, όπου η Amazon κατηγορείται ότι προσέλαβε νεοναζί ως προσωπικό ασφαλείας με σκοπό τον εκφοβισμό τον αλλοδαπών υπαλλήλων της. 
Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, σε ρεπορτάζ που έκανε σχετικά με τις συνθήκες εργασίας πάνω από 5.000 ανθρώπων από όλη την Ευρώπη που δουλεύουν στα κέντρα συσκευασίας και διανομής της εταιρίας στην Γερμανία.

Το ARD ισχυρίζεται ότι οι άνδρες της εταιρίας HESS Security προσλήφθηκαν για να επιβάλουν την τάξη στα φτηνά ξενοδοχεία όπου έμεναν οι αλλοδαποί εργάτες. Τα στοιχεία που επικαλείται το ρεπορτάζ είναι πολλά. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει ότι οι υπάλληλοι της HESS έψαχναν τακτικά τα δωμάτια των εργατών, με πρόφαση ότι μπορεί να είχαν κλέψει πρωινό.

Μία Ισπανίδα υπάλληλος αναφέρει ότι οι φύλακες είπαν στους αλλοδαπούς υπαλλήλους να τους βλέπουν ως αστυνόμους, ενώ μία άλλη υπάλληλος κατήγγειλε ότι την πετάξαν έξω από το σπίτι που έμενε επειδή προσπάθησε να στεγνώσει τα βρεγμένα ρούχα της σε ένα καλοριφέρ.

Οι δημοσιογράφοι του ARD, με τη σειρά τους, κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν από την HESS Security , όταν έγινε αντιληπτό ότι χρησιμοποιούσαν κάμερες. Τους ζήτησαν το φιλμ και όταν αυτοί αρνήθηκαν τους συνέλαβαν για μια ώρα, μέχρι να έρθει η αστυνομία και να τους ελευθερώσει.

Το υλικό δείχνει τους άνδρες του προσωπικού ασφαλείας να φοράνε μια βερολινέζικη μάρκα ρούχων που είναι ευρέως διαδεδομένη στους κύκλους των ακροδεξιών εξτρεμιστών της χώρας, ενώ το ARD ισχυρίζεται ότι το όνομα της εταιρίας “HESS Security” προήλθε από το όνομα του υπασπιστή του Αδόλφου Χίτλερ, Ρούντολφ Χες και ότι ο άνθρωπος πίσω απ΄την εταιρία σχετίζεται με χούλιγκανς και καταδικασμένους νεοναζί.

Το γερμανικό κανάλι καταδικάζει, επίσης, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Amazon στα συγκεκριμένα κέντρα, καθώς δουλεύουν 8 ώρες πακετάροντας αγαθά για την εταιρία ενώ πολλοί περπατούν ως και 17 χλμ. σε κάθε βάρδιά τους.

Εκτός των άλλων, με την άφιξη τους στη Γερμανία, τους ανακοινώθηκε ότι θα πληρωθούν λιγότερα από το ποσό που τους είχαν υποσχεθεί. Και όλα αυτά ενώ πλανάται συνέχεια πάνω απ’ το κεφάλι τους ο φόβος της απόλυσης. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι δεν τολμούν να μιλήσουν δημοσίως για τις πρακτικές της εταιρείας.

H HESS Security δεν έχει δώσει απάντηση στις κατηγορίες του ARD. Η Amazon, απ’ την άλλη, δήλωσε ότι παρότι η συγκεκριμένη εταιρία ασφαλείας δεν έχε συμβόλαιο με την Amazon, εξετάζει τις κατηγορίες που σχετίζονται με την συμπεριφορά του προσωπικού ασφαλείας και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα, καθώς όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά “Δεν ανεχόμαστε τις φυλετικές διακρίσεις και τον εκφοβισμό”.

Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
Πηγή: Τvxs από Independent