1

O KINΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ (του Στέφανου Κρίκκη)

Τα θαλασσοπούλια, όπως οι μύχοι, που ζουν σε νησιά της Μεσογείου κινδυνεύουν από τις αγριόγατες. Αυτό διαπίστωσαν γάλλοι και ισπανοί ειδικοί που πραγματοποίησαν έρευνα στο νησί Λε Λεβάν της γαλλικής Ριβιέρας. Οι επιστήμονες από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Βιολογίας και Οικολογίας της Γαλλίας και το Ινστιτούτο Φυσικών Προϊόντων και Αγροβιολογίας μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες των μικρών αιλουροειδών στο νησί επί δύο χρόνια για να εξακριβώσουν τον αντίκτυπο που έχει η αυξανόμενη παρουσία τους στα θαλασσοπούλια.


Διαπίστωσαν ότι οι μύχοι (Yelkouan Shearwater) διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από την αγριόγατα, που είναι ο κυριότερος θηρευτής τους. «Αυτά τα θαλασσοπούλια ζουν μόνιμα στα νησιά και στο παρελθόν δεν υπήρχαν εκεί θηρευτές», λέει η Ελσα Μπονό, επικεφαλής των ειδικών. «Φωλιάζουν στο έδαφος σε μικρές σπηλιές και δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις επιθέσεις των θηρευτών τους επειδή ιστορικά εξελίχτηκαν χωρίς να βρίσκονται αντιμέτωπα με την παρουσία τους».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγριόγατες να σκοτώνουν ετησίως από 800 μέχρι 3.200 πουλιά στην περιοχή που μελετήθηκε. Ρυθμός που αν συνεχιστεί εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των αποικιών των πουλιών που ζουν στο νησί.

Οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα μπορεί να αφορά όλα τα νησιά όπου ζουν ενδημικά είδη πουλιών και γάτες. Ηδη έχει εντοπιστεί στις Βαλεαρίδες νήσους και στα Κανάρια νησιά.Οι ειδικοί λένε ότι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πληθυσμού των πουλιών θα πρέπει είτε να στειρώνονται κάποιες γάτες είτε να μεταφέρονται στην ηπειρωτική ενδοχώρα. 
Οι μύχοι ζουν και στο Αιγαίο. Το μήκος τους φθάνει τα 35 με 40 εκατοστά, το άνοιγμα φτερών τα 85 εκατοστά και ο πληθυσμός τους υπολογίζεται στα 7.000 ζευγάρια.

Στέφανος Κρίκκης
Πηγή/φωτό: Τα Νέα