ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

EΦΙΑΛΤΙΚΗ “ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ” ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΦΑΛΑΙΝΟΘΗΡΙΚΑ “ΚΑΙΝΕ” ΦΑΛΑΙΝΕΛΑΙΟ

falaines ladi falainas - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

falaines ladi falainas - Σόλων ΜΚΟΜια κυνική πρόταση που αναδεικνύει τη σκοτεινή πλευρά της έννοιας “ανανεώσιμη” ενέργεια και παραπέμπει στην κοσμοεικόνα του 19ου αιώνα πάνω στο περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή κατέθεσε ένα Ισλανδός φαλαινοθήρας. Ο Κρίστιαν Λόφτσον τροφοδοτεί τον στόλο των φαλαινοθηρικών του πλοίων με “βιοκαύσιμο” το οποίο κατά 80% αποτελείται από πετρέλαιο και κατά 20% από φαλαινέλαιο, το εκχύλισμα από το λίπος της φάλαινας.


Ο Ισλανδός υποστηρίζει ότι το λάδι αποσπάται με οικολογικό τρόπο καθώς το λίπος της φάλαινας θερμαίνεται από τις ηφαιστειακές διεξόδους που βρίσκονται στη χώρα του.
Η ιστορία μοιάζει εξωφρενική και όμως δεν είναι σε ένα κόσμο όπου οι Ιαπωνέζοι φαλαινοθήρες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε επιστημονική αποστολή και οι Αμερικάνοι, παρότι έχουν υιοθετήσει στάση κατά της φαλαινοθηρίας, συνεργάζονται με Εσκιμώους φαλαινοθήρες που θανατώνουν κήτη που μπορούν να φτάσουν τα 200 χρόνια ζωής.

Η θλιβερή τεχνική του Λόφτσον παραπέμπει στο σημαντικότερο λογοτεχνικό έργο που έχει γραφτεί ποτέ για την φαλαινοθηρία, το “Μόμπυ Ντικ” του Αμερικανού Χέρμαν Μέλβιλ, όπου οι φαλαινοθήρες αποσπούν το λίπος της φάλαινας στο κατάστρωμα του Πίκουοντ και το χρησιμοποιούν ως προσάναμμα.

Στο ζήτημα παρενέβη η ΜΚΟ Whale and Dolphin Conservation  αποκαλώντας “παράλογη, διεστραμμένη και ανήθικη την τεχνική αυτή σε έναν κλάδο που καταρρέει αφού αφάνισε τις φάλαινες και που τώρα εκμεταλλεύεται τα νεκρά κήτη για να διατηρήσει το στόλο του όρθιο”.

Πηγή/φωτό: Econews

Σχετικά άρθρα