ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ…

globalizing torture - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

globalizing torture - Σόλων ΜΚΟΔεν ήταν ούτε μία ούτε δύο αλλά περισσότερες από 50 χώρες που διευκόλυναν τις ΗΠΑ στις απαγωγές υπόπτων για τρομοκρατία και τη μεταφορά τους σε μυστικές φυλακές, όπου “ανακρίνονταν” για μήνες χωρίς να τους αναγνωρίζεται κανένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα του κρατουμένου.

Σύμφωνα με την έκθεση “Η παγκοσμιοποίηση των βασανιστηρίων”, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας (OSF), 54 κυβερνήσεις συνεργάστηκαν με την Ουάσιγκτον στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να φιλοξενήσουν στη χώρα τους μυστικές φυλακές της CIA να ανακρίνουν και να βασανίσουν κρατουμένους που αποστέλλονταν από τις ΗΠΑ.

Η έκθεση αναφέρει επίσης τα ονόματα 136 κρατουμένων, οι οποίοι κάποια στιγμή έγιναν αντικείμενο “έκτακτων παραδόσεων”. Ο αριθμός των χωρών και τα ονόματα εκείνων που κρατήθηκαν αποκαλύπτει το εύρος του προγράμματος που προωθήθηκε από την κυβέρνηση Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και καταδικάστηκε ανοιχτά από πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους δήλωναν ότι ποτέ δεν έστειλαν σκόπιμα υπόπτους τρομοκρατίας στο εξωτερικό προκειμένου να υποστούν βασανιστήρια, οι χώρες όπου οι κρατούμενοι φέρονται να κατέληγαν -μεταξύ άλλων η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Συρία- ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν βασανιστήρια στις ανακρίσεις.

Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Μπάρακ Ομπάμα, υποσχέθηκε να τερματίσει τη χρήση των βασανιστηρίων από τις ΗΠΑ και εξέδωσε διάταγμα για το κλείσιμο μυστικών φυλακών της CIA σε όλο τον κόσμο. Ο Ομπάμα, ωστόσο, δεν έδωσε οριστικό τέλος στην πρακτική των “έκτακτων παραδόσεων”. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση είπε ότι βασίζεται σε “διπλωματικές διαβεβαιώσεις” των χωρών υποδοχής κρατουμένων ότι δεν προβαίνουν σε βασανισμό τους.

Πηγή: Aυγή

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ