ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ SHELL

shell nigeria - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

shell nigeria - Σόλων ΜΚΟΑπόφαση εναντίον της Shell, που μπορεί να τη βάλει σε μπελάδες, πήρε ολλανδικό δικαστήριο εξετάζοντας τις προσφυγές αγροτών από το Δέλτα του Νίγηρα και της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης» εναντίον θυγατρικής της πετρελαιοβιομηχανίας – κολοσσού. Αν και μόνο μία από τις συνολικά πέντε προσφυγές για αποζημιώσεις εναντίον της Shell εκδικάστηκε υπέρ του ενάγοντος, του Παρασκευά Ακπάν, για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από διαρροές πετρελαίου στην περιοχή του Δέλτα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για πολλές άλλες υποθέσεις.


Πρώτη φορά από Χάγη
Η Shell και η θυγατρική της Shell Petroleum Development Company of Nigeria κατηγορούνταν ως υπεύθυνες για συνολικά τρεις πετρελαιοκηλίδες που δημιουργήθηκαν από το 2004 έως και το 2007 στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα και οι ενάγοντες ζητούσαν αποζημιώσεις, αφού εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής έχασαν τα μέσα βιοπορισμού τους. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η απόφαση είναι εναντίον της θυγατρικής της Shell που δρα στη Νιγηρία και όχι εναντίον της μητρικής, όμως το γεγονός ότι για πρώτη φορά βγαίνει απόφαση εναντίον της Shell σε δικαστήριο της Χάγης, όπου η εταιρεία έχει και τα κεντρικά της γραφεία, υποδηλώνει μία αλλαγή στα δεδομένα.

Το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό της πετρελαιοβιομηχανίας ότι για τις διαρροές πετρελαίου ευθύνονται σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις της και όχι δική της αμέλεια, όμως τις καταλογίζει ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει τα σαμποτάζ.

Πηγή/φωτό: Έθνος