ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

HΠΑ: AYTOKTONOYN ΜΑΖΙΚΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

dosidicus gigas - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

dosidicus gigas - Σόλων ΜΚΟ«Μαζική αυτοκτονία» πραγματοποίησαν χιλιάδες γιγάντια καλαμάρια, του είδους Dosidicus gigas, και ξεβράστηκαν στις ακτές της κεντρικής Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα. Αν και δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο αλλά παρατηρείται εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες ακόμη προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση γιατί συμβαίνει. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι αυτή την φορά έχουν φτάσει πιο κοντά σε μια απάντηση.
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι μαζικές αυτοκτονίες σημειώνονται όταν μια φορά κάθε τρεις εβδομάδες συμβαίνει μια κόκκινη παλίρροια, κατά την οποία δηλητηριώδη φύκια απελευθερώνουν μια πανίσχυρη τοξίνη.


«Δεν πρόκειται για αδιάσειστη απόδειξη, αλλά για μία συγκυριακή ένδειξη ότι υπάρχει κάποια σχέση», δήλωσε στο LiveScience ο θαλάσσιος βιολόγος Ουίλιαμ Τζίλι από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Έχει ενδιαφέρον γιατί το ίδιο παρατηρείται και σε θαλάσσια θηλαστικά. Κάθε τόσο ακούμε για φάλαινες ή δελφίνια που ξεβράστηκαν», λέει η Χάνα Ρόζεν από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, τονίζοντας, βέβαια, ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρη εάν όλα συνδέονται μεταξύ τους ή απλά είναι σύμπτωση.

Ο λόγος, πάντως, που το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί «αυτοκτονία» είναι διότι έχει παρατηρηθεί ότι τα καλαμάρια βγαίνουν στην επιφάνεια και αρχίζουν να κολυμπούν προς την στεριά παθαίνοντας ασφυξία, χωρίς όμως να το συνειδητοποιούν. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από όσους το αντιλαμβάνονται να τα ρίξουν πίσω στο νερό, αυτά συνεχίζουν προς την στεριά. 

Πηγή/φωτό: Tvxs