1

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙA ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Μια διεθνής πυρηνική διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια αρχίζει το Σάββατο, στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα από την καταστροφή που σημειώθηκε στο σταθμό αυτόν στις 11 Μαρτίου του 2011.

“Κύριος στόχος της διάσκεψης αυτής είναι να συμβάλουμε στην ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας παγκοσμίως”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), η οποία οργανώνει τη διάσκεψη αυτή μαζί με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Θα είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε γνώσεις και μαθήματα που πήραμε μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, να βελτιώσουμε τη διαφάνεια στον τομέα αυτόν, να συζητήσουμε τις προόδους που έχουν επιτευχθεί όσον αφορά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και μέτρα για την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.

Η διάσκεψη αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κοριγιάμα, περίπου 60χλμ από το σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι, θ΄αρχίσει το Σάββατο με ομιλία του ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών Κοιτσίρο Γκέμπα και του διευθυντή της ΙΑΕΑ , Γιουκίγια Αμάνο και θα συνεχιστεί ως τη Δευτέρα. Στη διάσκεψη θα πάρουν μέρος υπουργοί και αντιπρόσωποι από 50 χώρες και οργανισμούς καθώς επίσης και εμπειρογνώμονες.

Αντιπυρηνικοί ακτιβιστές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια διεθνή αντι-διάσκεψη στο Τόκιο, ενώ προγραμματίζεται και συνάντηση ιαπώνων δημάρχων που είναι αντίθετοι με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, το Σάββατο, στην Κοριγιάμα. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιπυρηνική διαδήλωση στο πάρκο Χιμπίγια της πρωτεύουσας και την επομένη στην Κοριγιάμα.

Πηγή/φωτό: Ημερησία