1

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΕΚΑ

«Το νέο νομοσχέδιο οδηγεί την αγορά σε ασφυξία» τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας «αφαιρούν τα τελευταία ίχνη οξυγόνου που είχαν παραμείνει στην αγορά ΑΠΕ, οδηγώντας τη σε ασφυξία», επισημαίνει η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, το νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυξάνει τα διοικητικά εμπόδια, αγνοεί την κρίση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και καθυστερεί την απόδοση στις τοπικές κοινωνίες των χρηματικών ποσών που έχουν παρακρατηθεί από αιολικά πάρκα.

Οι ρυθμίσεις που προτείνονται, υπενθυμίζεται, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών από τους επενδυτές, καθώς και την επιβολή τέλους στις άδειες που δεν ενεργοποιούνται.

«Αν το ΥΠΕΚΑ και οι δημόσιοι φορείς που παιδεύουν τις ΑΠΕ είχαν ειλικρινώς στο μυαλό τους την ανάπτυξη των οικονομικά ανταγωνιστικών ΑΠΕ θα είχαν δρομολογήσει, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, την υλοποίηση των θεσμικών μέτρων για την άρση των διοικητικών εμποδίων που η προηγούμενη κυβέρνηση υπόβαλε με την έκθεσή της προς την τρόικα τον Απρίλιο του 2012», λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

«Αντί γι’ αυτό, το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να ποινολογήσει τις επιχειρήσεις που θα υποχρεούνται πλέον να πληρώνουν ληστρικά ετήσιο τέλος επειδή το ανίκανο κράτος μας δεν έχει κατορθώσει εδώ και έτη να επιλύσει βασικά προβλήματα αδειοδότησης και διοικητικών διαδικασιών», συμπληρώνει.

Πηγή/φωτό: Το Βήμα