ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΩΣ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ Η.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

geomichaniki doha klima - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

geomichaniki doha klima - Σόλων ΜΚΟΦθηνές, γρήγορες στην υλοποίηση ιδέες ψύξης του πλανήτη με τη βοήθεια της γεωμηχανικής, όπως η τεχνητή σκίαση, δεν κερδίζουν την υποστήριξη των χωρών-μελών του ΟΗΕ που συμμετέχουν στις συνομιλίες για το Κλίμα που λαμβάνουν χώρα στο Κατάρ.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι προτεινόμενες λύσεις γεωμηχανικής δεν είναι απόλυτα κατανοητές και πως μπορεί να έχουν παρενέργειες καταστροφικότερες από την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία λέγεται πως ευθύνεται για πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασίες και αύξηση της στάθμης των θαλασσών.


Η επικεφαλής της γραμματείας Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών, Κριστιάνα Φιγκέρες έδειξε τη σαφή προτίμηση του οργανισμού για εκμετάλλευση γνωστών τεχνολογιών που δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, αντί για άγνωστες τεχνολογίες όπως η γεωμηχανική.

Μεταξύ των επιλογών που προσφέρει η γεωμηχανική είναι η πρόσθεση φωτοανακλαστικών χημικών στην ατμόσφαιρα για την επίτευξη τεχνητής σκίασης και η “λίπανση” των ωκεανών για την παραγωγή άλγης που απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα.

Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός γιγάντιου κατόπτρου στο διάστημα για την παρεμπόδιση της ηλιακής ακτινοβολίας στην πορεία της προς τη Γη, αλλά και η δημιουργία τεχνητών νεφών πάνω από τους ωκεανούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ραχέντρα Πατσαουρί,πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα, ο οποίος μίλησε για “αχαρτογράφητες περιοχές”.

Σημειώνεται πως η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα θα μελετήσει τη γεωμηχανική εις βάθος για πρώτη φορά στη διετία 2013-14.

Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές της γεωμηχανικής κάνουν λόγο για φθηνές, άμεσες λύσεις που θα φέρουν αποτελέσματα γρήγορα σε αντίθεση με τις κοστοβόρες επίσημες πολιτικές που εκτιμώνται μεταξύ 200 δισ. και 2 τρισ. δολάρια ως το 2030.

Πηγή/φωτό: Econews

Σχετικά άρθρα