ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Thermometerhot - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Thermometerhot - Σόλων ΜΚΟΟι επιστημονικές εκτιμήσεις σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν πλέον αρχίσει να μοιάζουν με σενάριο ταινιών τρόμου.

Μια νέα έρευνα του Φορέα Προστασίας Υγείας στη Βρετανία, υπολογίζει ότι το 2080 θα πεθαίνουν 11.000 άτομα ετησίως από τους καύσωνες και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ήδη την επόμενη δεκαετία, του 2020, προβλέπεται αύξηση κατά 70% των θανάτων που θα σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας που είναι δεδομένη τις επόμενες δεκαετίες θα επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στον πλανήτη. Ακόμα και 2 βαθμοί Κελσίου θα είναι μία τεράστια καταστροφή, πόσο μάλλον αν πραγματοποιηθεί το σενάριο αύξησης κατά 4 ή 5 βαθμούς.

Ο Φορέας Προστασίας Υγείας (Health Protection Agency – HPA) της Βρετανίας εκτιμά ότι οι θάνατοι που θα σχετίζονται με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες θα αυξηθούν κατά 540%αν η ανθρωπότητα προχωρήσει σύμφωνα με το σημερινό “σενάριο” το οποίο προβλέπει αύξηση της μέσης θερμοκρασία από 2 έως 5 °C έως το τέλος του αιώνα.

Κάτι τέτοιο σύμφωνα με την ΗΡΑ σημαίνει ότι οι ετήσιοι θάνατοι που σχετίζονται με προερχόμενους από την κλιματική αλλαγή καύσωνες θα αυξηθούν σε 11.000, από περίπου 2.000 που είναι σήμερα.

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, που ήδη έχει γίνει αισθητή τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, θα επιφέρει, εκτός των θανάτων και επιπλέον υγιειονομικά προβλήματα, καθώς νέα είδη ζώων θα “εισάγονται” στην περιοχή. Έτσι, δεν είναι απίθανη η μετάδοση ασθενειών όπως ο δάγγειος πυρετός εξαιτίας ενός εντόμου που θα την μεταφέρει από τις περιοχές του Ισημερινού προς τα βρετανικά νησιά.

Το 2009 η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας είχε κάνει μία προσπάθεια εκτίμησης των αλλαγών που συνεπάγεται η μεγάλη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στα βρετανικά νησιά.

O HΡΑ αναφέρει σε έρευνα των αρχών του 2012 (Health Effects of Climate Change in the UK, 2012 – pdf), ότι η μέση θερμοκρασία στην Βρετανία αυξάνεται κατά 0,25 βαθμούς ανά δεκαετία από το 1960, αλλά και ότι η τελευταία δεκαετία (2002-2011) ήταν με διαφορά η θερμότερη από καταγραφής θερμοκρασιών.

Πηγές: IndependentHealth Protection Agency

Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

22 Νοεμβρίου 2012