ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΑΝΑΚΤΗΣΗ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ!

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΣίγουρα πρόκειται για έναν από τους πιο πρωτότυπους, αποτελεσµατικούς και ωφέλιµους σε πολλά επίπεδα τρόπους για την προώθηση της ανακύκλωσης αλλά και την ενίσχυση των οικογενειακών προϋπολογισµών. Ο λόγος για τα προγράµµατα ανακύκλωσης που προβλέπουν την ανταλλαγή σκουπιδιών µε φρέσκα λαχανικά σε µια προσπάθεια µέσα από ένα ισχυρό κίνητρο οι πολίτες να γίνουν φανατικοί της ανακύκλωσης.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε πριν από δέκα χρόνια από τη δηµοτική αρχή της βραζιλιάνικης πόλης Jundia, η οποία ανέπτυξε το πρόγραµµα «Νόστιµη Ανακύκλωση» καλώντας τους πολίτες να ανταλλάσσουν σκουπίδια, και συγκεκριµένα χαρτί, αλουµίνιο, γυαλί και πλαστικό, µε λαχανικά τα οποία καλλιεργούνται σε δηµοτικούς λαχανόκηπους. Το πείραµα πέτυχε απόλυτα και σήµερα οι δηµοτικοί λαχανόκηποι έχουν περισσότερα από 30.000 δέντρα και φυτά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες χιλιάδων πολιτών, που έµαθαν πλέον να µην πετούν τα κουτάκια των αναψυκτικών, τα πλαστικά µπουκάλια νερού και τις εφηµερίδες στα σκουπίδια, αλλά να τα ανταλλάσσουν µε φρέσκα ζαρζαβατικά.

Το πρόγραµµα, όπως λένε οι υπεύθυνοι, έχει κάνει θαύµατα σε πολλούς τοµείς, αφού µειώθηκαν δραστικά τα σκουπίδια που θάβονται στη χωµατερή και οι κάτοικοι είδαν τον οικογενειακό τους προϋπολογισµό να µειώνεται, αφού δεν πληρώνουν για τα λαχανικά της εβδοµάδας. Το σύστηµα είναι απλό: Οι κάτοικοι συγκεντρώνουν τα προς ανακύκλωση σκουπίδια και πηγαίνουν στα ειδικά σηµεία που έχει ο δήµος για ζύγισµα και στη συνέχεια παίρνουν το ισοδύναµο σε τρόφιµα.

«Όλοι κερδίζουν µε αυτό το πρόγραµµα», επισήµανε ο δήµαρχος της πόλης Miguel Haddad, τονίζοντας ότι τα κουτάκια των αναψυκτικών που πετάγονταν είτε στα σκουπίδια είτε ακόµα και στον δρόµο βροµίζοντας την πόλη και κλείνοντας τις αποχετεύσεις έχουν µετατραπεί σε «νόµισµα» για την προµήθεια υγιεινών προϊόντων. Η ανταλλαγή ανακυκλώσιµων σκουπιδιών µε λαχανικά είναι µέθοδος πολύ διαδεδοµένη πλέον και στην πόλη του Μεξικού, µια πόλη 20 εκατοµµυρίων κατοίκων, που παράγει καθηµερινά περίπου 13.000 τόνους σκουπιδιών. Αν και ξεκίνησε µόλις πέρυσι, είναι χιλιάδες εκείνοι που συµµετέχουν στο πρόγραµµα ανταλλαγής αλουµινίου, γυαλιού, χαρτιού και πλαστικού µε πόντους που συγκεντρώνουν και τους ανταλλάσσουν µε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στις συµβεβληµένες µε τις δηµοτικές αρχές λαϊκές αγορές.

Είναι ενδεικτικό της δηµοφιλίας του προγράµµατος ότι στο πρώτο πείραµα που έγινε µοιράστηκαν περισσότεροι από 3 τόνοι από 60 διαφορετικά προϊόντα.

Πηγή/φωτό: Το Πράσινο Ποντίκι

Κατηγορία: Ανακύκλωση – Ανάκτηση 

Σχετικά άρθρα