ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

KOINΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

KavalaCityscape - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ΚΑΒΑΛΑ 25-10-2012

KavalaCityscape - Σόλων ΜΚΟΟι Σύλλογοι της Καβάλας που δραστηριοποιούνται στη Φύση και το Περιβάλλον, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους την Τετάρτη 12-9-12 και τη συλλογική διαβούλευση την Πέμπτη 25-10-12 ενόψει της εγκρίσεως των σχεδίων για την Περιμετρική οδό Καβάλας, από το συμβούλιο της Περιφέρειας Αν.Μακ. και Θράκης χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τη βούληση των Καβαλιωτών κατέληξαν στο παρακάτω κείμενο.


Έχουμε την τύχη να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε σε μια πανέμορφη πόλη, η οποία, κυρίως λόγω της χαρισματικής φύσης που την περιβάλλει την κάνει μοναδική. Ελάχιστες πόλεις στο κόσμο έχουν το μοναδικό προνόμιο να είναι παραθαλάσσιες και συγχρόνως αμφιθεατρικά χτισμένες και στεφανωμένες με ένα πράσινο ζωογόνο στέμμα από σχεδόν αμιγές πευκοδάσος.

Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα οι αρχές θα πρόσεχαν ως κόρη οφθαλμού τη μοναδική αυτή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και θα έκαναν το πάν για να τη διαφυλάξουν και να την αναδείξουν με πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία (υγεία, τουρισμός κλπ). Αντίθετα δυστυχώς στον τόπο μας, όχι μόνο δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα προστασίας και φροντίδας, αλλά , με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τους Καβαλιώτες, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23-7-2012 η μελέτη που προβλέπει την επίγεια χάραξη και κατασκευή της Περιμετρικής Οδού της Καβάλας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, μερικές μέρες αργότερα ξεσπά από εμπρησμό πυρκαγιά «εντελώς συμπτωματικά» ακριβώς στη χάραξη της περιμετρικής.

Εδώ αξίζει να συγχαρούμε τους εκατοντάδες συμπολίτες μας, που με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς έτρεξαν αυτοβούλως και ρίχτηκαν με ότι μέσο διέθετε ο καθένας ακόμη και με γυμνά χέρια στη μάχη της κατάσβεσης.
Ήμασταν όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες εκεί και τελικά καταφέραμε να χαλάσουμε τα σχέδια των εμπρηστών με τα σκοτεινά συμφέροντα και να νικήσουμε τον πύρινο δαίμονα με τις ελάχιστες αλλά οδυνηρές απώλειες 40 στρεμμάτων καμένου πευκοδάσους. Ας μην ξεχνάμε ότι το κομμάτι στο οποίο μπήκε η φωτιά είναι από τα ελάχιστα που γλύτωσαν από την καταστροφική πυρκαγιά του 1985 που άφησαν εγκληματικά οι τότε τοπικοί άρχοντες να κάψει σχεδόν όλο το πανέμορφο δάσος μας.

Η περιοχή του έργου:
1) Είναι χαρακτηρισμένη σαν Αισθητικό δάσος (ένα από τα 19 στην Ελλάδα)
2) Είναι χαρακτηρισμένη σαν απολύτως προστατευτευμένο δάσος
3) Είναι χαρακτηρισμένο καταφύγιο άγριας ζωής
4) Εχει κηρυχθεί αναδασωτέα

Η εν λόγω επίγεια χάραξη και κατασκευή της Περιμετρικής οδού Καβάλας, καταστρέφει ένα μεγάλο κομμάτι στην καρδιά του Αισθητικού Περιαστικού Δάσους με αποτέλεσμα:
1) Να κοπούν εκατοντάδες δένδρα
2) Να διχοτομηθεί η περιοχή αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του Αισθητικού Περιαστικού Δάσους και αποκόπτωνταςτην επικοινωνία της πόλης με το Δάσος.
3) Οι εκσκαφές και η ανάγκη διευθέτησης του χώρου θα εκτινάξουν το κόστος του έργου
4) Θα εμποδισθούν οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας για πάρα πολλά χρόνια(φύλαξης, καθαρισμού, επιστημονικής καταγραφής και μελετών, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αναψυχής, αστικού οικοτουρισμού.

Επιπλέον με την προτεινόμενη χάραξη της Περιμετρικής:
1) Καταστρέφεται σημαντικό κομμάτι του πετρόχτιστου μεσαιωνικού μνημείου σπάνιας ομορφιάς «Δρόμος του Νερού»
2) Καταστρέφει επίσης και σημαντικό κομμάτι και πιθανώς τα τελευταία ίχνη από το Βυζαντινό Διατείχισμα (τείχη) της πόλης.

Με αποτέλεσμα:

Να χαθεί η μοναδική ευκαιρία να αναδειχθούν τα συγκεκριμένα ορόσημα της πόλης και να χαθούν οι σχετικές θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την ανάδειξη των συγκεκριμένων μνημειων
Βρισκόμαστε στο έτος 2012 και ενώ θα έπρεπε οι δράσεις του κράτους να διέπονται από της αρχές της Βιώσιμης Ευημερίας, αντί αυτού συνεχίζουμε την καταστροφική πολιτική των δεκαετιών του 1960 και 1970 που κατέστρεψε ανεπιστρεπτί την φυσιογνωμία της Ελλάδας, στερώντας από τις επόμενες γεννιές από πολύτιμους, οικολογικούς, πολιτισμικούς και κοινωνικούς πόρους.

Μετά απ’ αυτά τα γεγονότα εμείς και οι σύλλογοι τους οποίους εκπροσωπούμε δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη, καταστροφική για το Δάσος χάραξη της περιμετρικής οδού αφού μάλιστα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που δεν βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον και προβληματισμένοι για την εν γένει αναγκαιότητά της όταν πρόκειται να γίνει τόση ζημιά.

Μαζί με τα μέλη μας απευθυνόμενοι κατά παντός υπευθύνου δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε απόφαση που εγκρίνει την κοπή δέντρων του περιαστικού μας Δάσους ερήμην των πολιτών της Καβάλας δεν είναι αποδεκτή, αποτελεί «casus belli» και θα μας βρει απέναντι.

Κινητοποιώντας όλους τους συμπολίτες μας που απέδειξαν έμπρακτα ότι νοιάζονται, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας, ενάντια στα συμφέροντα αυτών, που με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, καταστρώνουν σχέδια καταστροφής του.

Καλούμε τους πολίτες της Καβάλας σε ανοικτή συγκέντρωση την Τρίτη 30.10.2012 στην περιοχή του Περιαστικού δάσους (Κόντη), και ώρα 16.30 με σκοπό να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην συγκεκριμένη χάραξη της Περιμετρικής Οδού της Καβάλας

ΛΕΣΧΗ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΩΝ ΑΝ.ΜΑΚ.ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 
Πληροφορίες:
Καρακούσης Πλουμής τηλ 6978490243
Πασχαλίδης Γιώργος τηλ 6979945323

Πηγή: Ε-ecology