1

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ: ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΑΘΗ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

Η ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για ιδιωτικοποίηση των υδάτων, ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κοινωνία. 
Ένα κεφάλαιο, το οποίο όπου εφαρμόστηκε στο παρελθόν σε άλλα κράτη και περιοχές, είχε στην πλειοψηφία του καταστροφικά αποτελέσματα, με την μετατροπή των υδάτων, ενός κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο εκμετάλλευσης και κέρδους.

Ακολουθούν, ένα άρθρο σχετικά με την έννοια και την χρησιμοποίηση των υδάτων ως κοινωνικό αγαθό, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα –και δυστυχώς επίκαιρη για την Ελλάδα- συνέντευξη του κοινωνικού ακτιβιστή Όσκαρ Ολιβέιρα στον Γιάννη Ζήση σχετικά με τους αγώνες των Βολιβιανών απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων της χώρας τους, αλλά και το τεύχος του περιοδικού Αειφορία αφιερωμένο στο νερό.

Η διεθνής εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις του πόσιμου νερού
Ομιλία-εισήγηση του Πολ. Μηχανικού Παναγιώτη Παπαθεοδωρόπουλου, στα πλαίσια του 21ουΣυνεδρίου ΠΑΝΔΟΙΚΟ «Το νερό ως κοινωνικό αγαθό»  που διεξήχθη στη Λαμία στις 13 – 15 Νοεμβρίου 2009, με συνδιοργανωτές τις ΜΚΟ Σόλων και Όμιλος Φίλων του Δάσους.

-Ελευθερία πρόσβασης στο νερό και ελεύθερη αγορά
Ο Όσκαρ Ολιβέιρα, μέλος της
 Eπιτροπής για την υπεράσπιση του νερού στην Βολιβία και ο Κώστας Αθανασίου, σε συνέντευξη στο Γιάννη Ζήση στο τηλεοπτικό κανάλι STAR Κεντρικής Ελλάδας.

-Αφιέρωμα στο Νερό, περιοδικό Αειφορία, Νοέμβριος 2009 (pdf).


1 Νοεμβρίου 2012  
Φωτό: wikipedia