ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΙΤΑΛΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ

katadiki seismologon Italia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

katadiki seismologon Italia - Σόλων ΜΚΟΑπειλή για τις επιστήμες αποτελεί η πρωτοφανής απόφαση
Με έντονη ανησυχία αντιδρά η επιστημονική κοινότητα στην πρωτάκουστη απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου να καταδικάσει για ανθρωποκτονία σεισμολόγους που δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν επαρκώς για τον σεισμό στην Άκουιλα το 2009.
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι επιστήμονες στην Ευρώπη που ασχολούνται με πεδία σχετικά με φυσικές καταστροφές δεν θα τολμούν πλέον να κάνουν εκτιμήσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή.


«Παράλογη» χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ένας από τους Ιταλούς επιστήμονες που καταδικάστηκαν. 
«Η δικαστική απόφαση είναι παράλογη, δεν καθησύχασα κανέναν» είπε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Ιl Μessaggero ο γεωλόγος Έντσο Μπόσκι, πρώην μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης σοβαρών κινδύνων της Ιταλίας.
«Βρείτε μια καθησυχαστική δήλωσή μου προς τις τηλεοράσεις ή προς τον τύπο, στην Άκουιλα ή οπουδήποτε άλλου» είπε ο Μπόσκι, προσθέτοντας ότι «τις εκκενώσεις δεν τις αποφασίσουν οι επιστήμονες, αλλά η Πολιτική Προστασία, οι πολιτικοί, η τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο Μπόσκι επανέλαβε ότι «οι σεισμολόγοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προβλέψουν σεισμικές δονήσεις, δεν υπάρχει καμία σχετική μέθοδος σε ολόκληρο τον κόσμο», ενώ αναφερόμενος σε μια σειρά σεισμικών δονήσεων που γίνονταν επί τρεις μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Άκουιλα, πριν από το μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου, είπε:

«Κάθε χρόνο, στην Ιταλία σημειώνονται περίπου 5.000 με 6.000 σεισμικές δονήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποφασίζονται μαζικές εκκενώσεις. Πρέπει να υπάρξει πρόληψη, να οικοδομηθούν ασφαλή κτήρια, όπως κατάφεραν να κάνουν παραδείγματος χάρη στην Κεφαλλονιά. Η ακριβής τήρηση των αντισεισμικών κανονισμών, όμως, αυξάνει κατά 40% το κόστος οικοδομής και κάποιοι συνεχίζουν να υποκρίνονται άγνοια νόμου».

Το ιταλικό δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς των εναγόντων ότι οι επτά κατηγορούμενοι, έξι σεισμολόγοι και ένας αξιωματούχος, είναι ένοχοι ανθρωποκτονίας επειδή είχαν εκδώσει καθησυχαστική ανακοίνωση μετά την εκδήλωση των πρώτων προσεισμών. Οι επτά, έκρινε το δικαστήριο, έδωσαν «ανακριβείς, ελλιπείς και αντιφατικές» πληροφορίες μετά την εκδήλωση των πρώτων δονήσεων.

«Εάν δεν ανατραπεί η ετυμηγορία, ποιος θα δεχθεί να συμμετέχει σε επιτροπές αξιολόγησης κινδύνων όταν πιθανό λάθος μπορεί να σημαίνει καταδίκη για δολοφονία;» υποστήριξε στο Reuters η καθηγήτρια φυσικής Σάντι Στέισι του πανεπιστημίου του Άλστερ.

Οι επίμαχες αναφορές των κατηγορουμένων βασίζονταν στα στοιχεία από τις πρώτες σεισμικές δονήσεις. «Αυτό που είπαν οι έξι επιστήμονες ήταν σωστό και όλοι οι σεισμολόγοι θα το υποστήριζαν» σχολίασε από την πλευρά του ο Ρότζερ Μάσον της Βρετανικής Γεωλογικής Εταιρείας.

«Οι σεισμολόγοι έχουν συμφιλιωθεί κατά το μάλλον ή ήττον με το γεγονός ότι οι πιθανότητες πρόβλεψης του πότε πρόκειται να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός είναι σχεδόν λιγότερες από το να βρεις το Ιερό Δισκοπότηρο» σχολίασε ο Μάσον.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Σαρλότ Κράβτσικ, πρόεδρος του τμήματος σεισμολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωφυσικής (EGU) ανέφερε: «Ανησυχούμε πολύ. Δεν είναι μόνο η σεισμολογία που δικάζεται, αλλά όλες οι επιστήμες», υποστηρίζοντας ότι η ετυμηγορία έπληξε το δικαίωμα των επιστημόνων να μιλούν με ειλικρίνεια και ανεξαρτησία.

«Όλοι οι επιστήμονες είναι πραγματικά σοκαρισμένοι από αυτό. Προσπαθούμε να οργανωθούμε και να εκδώσουμε μια ισχυρή ανακοίνωση που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε οι επιστήμονες να μη χρειαστεί να πάνε φυλακή. Ο κόσμος ρωτάει, ‘Είναι αλήθεια;’ ‘Τι σημαίνει για εμάς;’ και ‘Τι σημαίνει αυτό για τις δημόσιες δηλώσεις περί κινδύνων;’» ανέφερε η Σ. Κράβτσικ.

Πηγή/φωτό: Το Βήμα