ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

“ΞΕΡΑΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ” ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ TEPCO

fukushima tsunami tepco - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fukushima tsunami tepco - Σόλων ΜΚΟΗ ιαπωνική εταιρεία Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παραδέχθηκε σήμερα για πρώτη φορά ότι είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο πρόκλησης τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό του Μαρτίου του 2011 φοβούμενη ένα κλείσιμο του σταθμού για να βελτιωθεί η ασφάλειά του.
»Υπήρχε ένας αδήλωτος φόβος για ένα κλείσιμο έως ότου ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας», αναφέρει η Tokyo Electric Power Company (Tepco) σε έκθεσή της με τίτλο «Θεμελιώδης Πολιτική για τη Μεταρρύθμιση του Πυρηνικού Δυναμικού της Tepco».


Στην έκθεση αυτή, η εταιρεία αναγνωρίζει ότι προτού ακόμη το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 πλήξει τον πυρηνικό σταθμό, η εταιρεία γνώριζε ότι τα συστήματα άμυνας και προστασίας του ήταν ανεπαρκή, αλλά δεν είχε αντιδράσει.

»Υπήρχε αυτή η ανησυχία ότι αν επιβάλλονταν νέα και αυστηρά μέτρα, αυτό θα προκαλούσε μια ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια όλων των πυρηνικών σταθμών που υπάρχουν», προσθέτει.

Το Δεκέμβριο του 2011, η Tepco είχε ήδη δημοσιοποιήσει μια μεγάλη έκθεση για τα αίτια του πυρηνικού δυστυχήματος στην Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, στην οποία υπογράμμιζε την ανεπάρκεια της προετοιμασίας της.

Τον περασμένο Ιούλιο, μια νέα έκθεση, επίσημη αυτήν τη φορά, κατηγορούσε χωρίς επιφυλάξεις την ιαπωνική κυβέρνηση και την Tepco όσον αφορά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, προσάπτοντάς τους ότι είχαν κλείσει τα μάτια απέναντι στους κινδύνους που υπήρχαν και στηλιτεύοντας τα σφάλματά τους στην διαχείριση της καταστροφής.

»Το κύριο πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι οι εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ των οποίων η Tepco, όπως και η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο στο πραγματικό μέγεθός του, καθώς πίστευαν στον μύθο της πυρηνικής ασφάλειας στο όνομα του οποίου ένα σοβαρό δυστύχημα δεν θα μπορούσε να προκληθεί στη χώρα μας», υπογραμμίζουν στην έκθεση αυτή του Ιουλίου τα μέλη της επιτροπής έρευνας για την καταστροφή.

Ωστόσο παρά την έκθεση αυτή, η Tepco συνέχιζε μέχρι εκείνη την ώρα να ισχυρίζεται ότι το μέγεθος του σεισμού και το εύρος του τσουνάμι ξεπερνούσαν κάθε πρόβλεψη και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί.

Πηγή/φωτό: Tvxs