1

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΕΡΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ THN ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Tο εργαστήριο Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών διεξήγαγε πρόσφατα μία έρευνα που έδειξε ότι το νερό που χρησιμοποιείται σε πολλών ειδών καλλιέργειες σε περιοχές της Κρήτης είναι αρκετά επικίνδυνο διότι το νερό άρδευσης που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές, σε πολλές περιπτώσεις περιέχει ουσίες που ξεπερνάνε κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια με αποτέλεσμα και τα τρόφιμα που ποτίζονται με τέτοιου είδους νερό να είναι και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Πάντως ο Ενιαίος Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Το Φεβρουάριο του 2012 ο ΕΦΕΤ χαρακτήρισε ασφαλή τα αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας, παρά την επικινδυνότητα του νερού εξαιτίας της τεράστιας βιομηχανικής ρύπανσης της περιοχής του Ασωπού.

Τώρα πάλι ο ΕΦΕΤ προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας της επικινδυνότητας του νερού, επειδή σε όλες τις καταγγελίες για μολυσμένο νερό ο ΕΦΕΤ προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα ανώτατα όρια βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα.

Πηγή/φωτό: Ecotimes