ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 2030 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ (του Κοσμά Ζακυνθινού)

astiki - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

astiki - Σόλων ΜΚΟΣτο “κόκκινο” οι ενεργειακοί πόροι
«Μια άνευ προηγουμένου έκρηξη στην αστική επέκταση θα γνωρίσει ο κόσμος μέσα στα επόμενα 18 χρόνια» όπως προειδοποιεί νέα μελέτη των πανεπιστημίων του Γέιλ, του Τέξας και της Βοστόνης, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή γιγάντωση των πόλεων στην ανθρώπινη ιστορία», που θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των πόλεων, έως το 2030, θα «καταπιεί» συνολικά μια έκταση όσο η Νότια Αφρική (αριθμητικά μεταφράζεται σε 463 χιλ. τετραγωνικά μίλια ή 1,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα). Η αστική «έκρηξη» θα επηρεάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, καθώς αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση πρώτων υλών και ενεργειακών πόρων για την κατασκευή υποδομών, όπως δρόμων και κτιρίων.

Μάλιστα, όπως τονίζει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Karen Seto, αναπληρώτρια καθηγήτρια για το Αστικό Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ «το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε μία μόνο χώρα. Αποτελεί τάση μεγάλης κλίμακας, με παγκόσμια διάσταση. Ζούμε στον αιώνα των πόλεων», υπογραμμίζοντας πως η προσθήκη νέων αστικών εκτάσεων θα ισοδυναμεί με την έκταση περίπου 20.000 νέων ποδοσφαιρικών γηπέδων κάθε μέρα. Η πλειονότητα της προβλεπόμενης αστικής ανάπτυξης αναμένεται να καταγραφεί στην Ασιατική Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων 1.800 χιλιομέτρων προς την Κίνα και την Ινδία.

«Η ανάπτυξη της αστικοποίηση έχει παραμεληθεί ως βασικός παράγοντας αποψίλωσης των δασών και της γενικότερης υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς συμβάλλει στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» όπως υπογραμμίζει η Hilda Blanco, προσωρινή διευθύντρια του κέντρου «Βιώσιμες Πόλεις» στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, καταλήγοντας πως «οι προβλέψεις είναι πολύ απογοητευτικές.

Η μελέτη αναδεικνύει το θέμα από περιφερειακή σε παγκόσμια κλίμακα».Σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης που αναπτύχθηκε στη μελέτη, η ραγδαία επέκταση θα έχει πολλαπλό τίμημα, όπως η οριστική εξαφάνιση περίπου 200 απειλούμενων ειδών, η αποψίλωση δασών και η καταστροφή πολύτιμου πρασίνου, ενώ θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για πρώτες ύλες και ενέργεια, προκειμένου να υλοποιηθούν μαζικές επενδύσεις σε κατασκευές κτιρίων, υποδομές μεταφορών και ύδρευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Εκτιμάται μάλιστα ότι για τις νέες αστικές υποδομές θα χρειαστούν επενδύσεις 25 έως 30 τρισ. δολαρίων έως το 2030. Αναλυτικότερα, η μελλοντική παγκόσμια αστική επέκταση, που άρχισε να γίνεται αισθητή από τη δεκαετία του 1960, θα «πλήξει» σε ποσοστό 75% την Ασία, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία. Ενώ, την ταχύτερη αναλογικά αύξηση της αστικής ανάπτυξης προβλέπεται να σημειώσει η Αφρική.

Η έννοια της αστικής γης…
Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της έρευνας, δεν θα γνωρίσουν όλες οι χώρες την ίδια ανάπτυξη των πόλεών τους. Σε 48 από τις συνολικά 221 χώρες, θα υπάρξει από ελάχιστη έως καθόλου αστική επέκταση στο μέλλον. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η έννοια της «αστικής» γης διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτό, για παράδειγμα, που φαντάζει ως πόλη για έναν Ισλανδό, δεν είναι παρά ένα μικρό αγροτικό χωριό για έναν Κινέζο. Εξάλλου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, στο μέτρο που οι πόλεις του μέλλοντος δεν έχουν χτιστεί, υπάρχει ακόμα ένα μικρό «παράθυρο ευκαιρίας» για να επηρεαστεί και να διαμορφωθεί ο σχεδιασμός τους, έτσι ώστε να είναι όσο γίνεται πιο φιλικές στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Πάντως, σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα μοντέλο εικονικής ανάπτυξης προκειμένου να υπολογισθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις, και οι μεταβολές στο κλίμα.

Αστική «έκρηξη»
Ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των πόλεων θα «καταπιεί» συνολικά μια έκταση όσο η Νότια Αφρική (1,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα).
-Η προσθήκη νέων αστικών εκτάσεων θα ισοδυναμεί με την έκταση περίπου 20.000 νέων ποδοσφαιρικών γηπέδων κάθε ημέρα.
-Η οριστική εξαφάνιση περίπου 200 απειλούμενων ειδών είναι ένα από τα τιμήματα της αστικής επέκτασης.
-Εκτιμάται ότι για τις νέες αστικές υποδομές θα χρειαστούν επενδύσεις 25 – 30 τρισ. δολ. έως το 2030.
-Η μελλοντική παγκόσμια αστική επέκταση θα «πλήξει» σε ποσοστό 75% την Ασία, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία.


Κοσμάς Ζακυνθινός
kzakinthinos@pegasus.gr

Πηγή/φωτό: Ημερησία

Διαβάστε σχετικά:
Θεωρία και Ιστορία της Πόλης: Προοίμιο για την Πράσινη Πόλη,
Οι τραγικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης,
Γη, ένας πλανήτης-πόλη