ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ “XΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ” (της Μαρίας Ριτζαλέου)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΣε όσπρια, αλεύρι, φρούτα και λαχανικά -μετά την πατάτα- επεκτείνεται το «Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες», τα μέλη του οποίου δημιουργούν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτή σε παραγωγούς και καταναλωτές για την εξεύρεση φτηνών αγροτικών προϊόντων.

Σε πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων 40 εθελοντικών ομάδων από όλη τη χώρα, που έγινε στην Κατερίνη, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχουν παραγωγοί που διαθέτουν φτηνά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες.

Αντιδράσεις ωστόσο προκάλεσε η παρέμβαση πατατοπαραγωγών από τη Δράμα, οι οποίοι δήλωσαν πως εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής διπλασιάζουν φέτος την τιμή και από 25 λ./κιλό που έδιναν πέρυσι την πατάτα, φέτος θα τη δίνουν προς 50 λ./κιλό.

Σημείωσαν πως οι έμποροι τους δίνουν 35 λ./κιλό για να αγοράσουν το προϊόν από το χωράφι, ενώ με τη συσκευασία και τη μεταφορά τους σε κατά τόπους σημεία, η τιμή φτάνει στα 50 λ./κιλό.

«Αυτό ήταν κάτι που μας προβλημάτισε, αλλά δεν σταματάμε την προσπάθεια. Θα στραφούμε και σε άλλους παραγωγούς, σε άλλες περιοχές, και φυσικά θα κάνουμε έρευνα αγοράς για να δούμε πόσο φτάνει στον καταναλωτή, γιατί αν στο εμπόριο θα έχει 1 ευρώ/κιλό, τα 50 λ./κιλό είναι τελικά συμφέρουσα τιμή» είπε στο «Εθνος» το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας Κωνσταντίνος Τζομίδης.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η πρώτη συσκευασία προϊόντος με την ένδειξη «Χωρίς Μεσάζοντες». Πρόκειται για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το οποίο παράγεται σε κυλινδρόμυλο της Κατερίνης με σιτάρι από παραγωγούς του νομού. Το αλεύρι διατίθεται προς 5,90 ευρώ σε συσκευασίες των 10 κιλών, δηλαδή 59 λ./κιλό, όταν στην αγορά πουλιέται σχεδόν σε διπλάσια τιμή.


Μαρία Ριτζαλέου

Πηγή/φωτό: Έθνος