ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΝΕΑΡΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΝΕΚΡΗ ΣΤΟ ΟΓΔΟΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2012

arkouda nekri apo autokinito - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

arkouda nekri apo autokinito - Σόλων ΜΚΟΑπό τις 250 αρκούδες που εκτιμάται ότι απομένουν στην Ελλάδα, οι οκτώ έχουν σκοτωθεί σε τροχαία δυστυχήματα μόνο το 2012: στο τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, μια νεαρή αρκούδα χτυπήθηκε από δύο αυτοκίνητα στην Εγνατία Οδό κοντά στην έξοδο για Ιωάννινα.

Όπως διαπίστωσε η ομάδα άμεσης επέμβασης της οργάνωσης Αρκτούρος, το άτυχο ζώο επιβίωσε από το πρώτο χτύπημα με τραύμα στα πίσω άκρα, πέθανε όμως ακαριαία όταν το δεύτερο όχημα το χτύπησε στο στο κεφάλι.


Στα δύο αυτοκίνητα επέβαιναν τουρίστες από τη Βουλγαρία και την Ιταλία, οι οποίοι ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν -το δεύτερο ΙΧ υπέστη πάντως μεγάλες υλικές ζημιές.

«Τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας μας θέτουν σε κίνδυνο τους πληθυσμούς των άγριων ζώων και τους διερχόμενους οδηγούς» επαναλαμβάνει ο Αρκτούρος, ο οποίος έχει δημιουργήσει το Εθνικό Παρατηρητήριο Τροχαίων Ατυχημάτων Πανίδας.

Στο δικτυακό τόπο του Παρατηρητηρίου, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Vodafone, είναι διαθέσιμος χάρτης όπου εμφανίζονται όλα τα τροχαία ατυχήματα με θύματα άγρια ζώα -από αρκούδες μέχρι ζαρκάδια και βίδρες.

Σε μια άλλη θετική εξέλιξη,το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο το έργο του προστατευτικού φράχτη στην Εγνατία που ζητούσαν εδώ και χρόνια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση «ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης» στο τμήμα Σιάτιστα-Κορομηλιά του Κάθετου Άξονα 45 «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή» και σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας οδού, από Παναγιά έως Σιάτιστα.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι απομένουν μόνο 250 καφέ αρκούδες (Ursus arctus) χωρισμένες σε δύο πληθυσμούς στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης.


Πηγή/φωτό: Τα Νέα

Σχετικά άρθρα