1

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ (του Γ. Δελαστίκ)

Ανάστατοι ήταν τον περασμένο μήνα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην καρδιά της Αφρικής, οι αντάρτες του αυτοαποκαλούμενου κινήματος Μ23 με επικεφαλής τον 39χρονο στρατηγό του κονγκολέζικου στρατού Μπόσκο Νταγκάντα, τον αποκαλούμενο «Εξολοθρευτή», καταλάμβαναν τη μια μετά την άλλη τις πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Αυτό δεν θα είχε και τόσο μεγάλη σημασία, αν οι αντάρτες δεν έφταναν σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων από την πόλη Γκόμα, ακριβώς στα σύνορα με τη Ρουάντα (μια χώρα με έκταση… εκατό φορές (!) μικρότερη από το Κονγκό).

Η Γκόμα, πρωτεύουσα της επαρχίας βόρειας Κίβου της ΛΔ Κονγκό, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: εκεί έχει την έδρα της η μεγαλύτερη δύναμη «κυανόκρανων» ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ που βρίσκεται σε αποστολή οπουδήποτε στον κόσμο αυτή τη στιγμή – κάπου 18.000 άνδρες. Θα συνιστούσε διασυρμό του ΟΗΕ ενδεχόμενη κατάληψη της Γκόμα επομένως από τους αντάρτες του Μ23, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, αν το αποφασίσει ο στρατηγός Νταγκάντα.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα. Από το 2006, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα εναντίον του «Εξολοθρευτή» Νταγκάντα. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ έχουν λάβει ειδική εντολή να χρησιμοποιήσουν ένοπλη βία εναντίον του. Εχουν αποσταλεί μάλιστα ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις από τον ΟΗΕ στο ανατολικό Κονγκό, δυνάμεις εκπαιδευμένων καταδρομέων σε δολοφονίες, για να τον σκοτώσουν ή να τον συλλάβουν! Αν όμως 18.000 στρατιώτες του ΟΗΕ και ειδικοί εκτελεστές κυνηγούν να εξοντώσουν τον «Εξολοθρευτή» και τελικά το αποτέλεσμα είναι να… συλλάβει αυτός τους 18.000 «κυανόκρανους», θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι ανά την υφήλιο με τον ΟΗΕ και τα στρατεύματά του!

Η πικρή αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να προκαλεί το γέλιο σε αυτή την ιστορία. Αντιθέτως, η φρίκη περισσεύει. Ποτάμια το αίμα που κυλάει στο σημείο αυτό του πλανήτη από το 1994.

Το κακό ξεκίνησε από τη μικροσκοπική Ρουάντα, όταν η επί αιώνες καταπιεζόμενη φυλή των Χουτού ξεσηκώθηκε εναντίον της ασκούσης την εξουσία φυλής των Τούτσι. Αντί όμως να αποκαταστήσουν δικαιότερες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων φυλών αυτού του κράτους, οι Χουτού άρχισαν να σφάζουν σωρηδόν τους Τούτσι, διαπράττοντας εξόφθαλμη γενοκτονία εναντίον τους με περίπου ένα εκατομμύριο θύματα!

Ο μόλις 21 ετών τότε Ρουαντέζος Νταγκάντα συμμετείχε το 1994 σε μια αντάρτικη ομάδα των Τούτσι που ανασυγκροτήθηκε και εξοπλίστηκε στην Ουγκάντα και στη συνέχεια εισέβαλε στη Ρουάντα, σταματώντας τη γενοκτονία. Με παρεμβάσεις ξένων κρατών οι Χουτού τελικά έχασαν την εξουσία και πέρασαν τα σύνορα μπαίνοντας στο Ζαΐρ, όπως ονομαζόταν τότε η ΛΔ Κονγκό, είχαν τη στήριξη του δικτάτορα του Ζαΐρ Μομπούτου.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1996, ο εθνικός στρατός της Ρουάντας, με τον Νταγκάντα στις γραμμές του, εισέβαλε στο βορειοανατολικό Κονγκό για να σφάξει τους Χουτού. Η εισβολή της Ρουάντας και οι ήττες του ζαϊρινού στρατού συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανατροπή του δικτάτορα Μομπούτου.

Ακολούθησαν πόλεμοι και σφαγές το 1999, το 2002, το 2003, το 2006 με αποτέλεσμα εκτός από το Κονγκό (όπως εκ νέου μετονομάστηκε το Ζαΐρ) και τη Ρουάντα να αναμειχθούν περισσότερο ή λιγότερο άμεσα και άλλα αφρικανικά κράτη. Οι νεκροί των εφιαλτικών αυτών συγκρούσεων έφτασαν τον τρομακτικό αριθμό των πέντε εκατομμυρίων. Δικαίως αποκλήθηκε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος της Αφρικής, για να υπογραμμιστεί η έκταση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

Το 2006 οι πολέμαρχοι του ανατολικού Κονγκό συγκρότησαν το Εθνικό Κογκρέσο για την Αμυνα του Λαού (CNDP από το γαλλικό ακρωνύμιο). Πρόκειται στην ουσία για ένοπλη ομάδα Τούτσι που υποστηρίζεται από τη Ρουάντα, με αρχηγό των στρατιωτικών επιχειρήσεων πλέον τον «Εξολοθρευτή» Νταγκάντα.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό, με πρόεδρο τον Ζοζέφ Καμπιλά, υπέγραψε στις 23 Μαρτίου του 2009 μια συμφωνία ειρήνευσης με το CNDP. Δέχτηκε να ενσωματωθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ανταρτών στον τακτικό στρατό και έδωσε τον βαθμό του στρατηγού στον «Εξολοθρευτή».

Φέτος τον Απρίλιο όμως ο Νταγκάντα εγκατέλειψε τον στρατό με εκατοντάδες οπαδούς του, ανατινάζοντας αποθήκες πυρομαχικών, αναπτύσσοντας εκ νέου ένοπλη δράση και σφάζοντας πολίτες, τρομοκρατώντας εκατομμύρια αμάχους…

Στόχος – Απόσχιση επαρχιών με ορυχεία χρυσού!
Η Ρουάντα, η οποία τώρα έχει γίνει όργανο των ΗΠΑ ενώ παλαιότερα ανήκε στις χώρες υπό γαλλική επιρροή, βρίσκεται πίσω από τη διαρκή πολιτική αστάθεια και τις συγκρούσεις στο ανατολικό Κονγκό. Αυτό καταγγέλλει ευθέως ο ίδιος ο ΟΗΕ, σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου και προκάλεσε πάταγο. Η έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ρουάντας δήλωσαν σε συνάντηση με τους «αντάρτες» του Κονγκό ότι τους υποστηρίζουν με στόχο την απόσχιση δύο ανατολικών επαρχιών που είναι πλούσιες σε χρυσό, κασσίτερο και άλλα ορυκτά. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως η Ρουάντα εξοπλίζει τους στασιαστές του Κονγκό, πως τους προμηθεύει τρόφιμα, σκηνές, φάρμακα, πολεμοφόδια, αλλά και εκατοντάδες μαχητές που παριστάνουν τους Κονγκολέζους «αντάρτες».

Γιώργος Δελαστίκ
Πηγή/φωτό: Έθνος