1

ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ “ΖΑΡΙ” ΦΕΡΝΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΕΣ

Η εμφάνιση ακραίων θερμοκρασιών στον πλανήτη έχει αυξηθεί 50 φορές τα τελευταία 30 χρόνια, άλμα το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές δεν μπορεί να έχει άλλη αιτία από την κλιματική αλλαγή.

Η κατάσταση μοιάζει με ένα ζάρι, το οποίο στον ίδιο αριθμό ρίψεων με το παρελθόν,  τα τελευταία χρόνια φέρνει όλο και περισσότερες φορές τις πλευρές που δείχνουν καύσωνες και ακραίες υψηλές θερμοκρασίες.

Τη χρονική περίοδο από το 1981 έως το 2010 εμφανίστηκαν ακραίες υψηλές θερμοκρασίες στο 10% του πλανήτη, σε αντίθεση με το μόλις 0,1-0,2% των περιοχών της Γης που παρουσίασε παρόμοιες συνθήκες την αντίστοιχη περίοδο 1951-80.

Η έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. δεν στηρίχτηκε σε προσομοιωμένα κλιματικά μοντέλα, αλλά συνέλεξε και συνέκρινε αναλυτικά μετεωρολογικά στοιχεία εξήντα και πλέον ετών από όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Το Κλιματικό Ζάρι
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πιθανότητες εμφάνισης ακραίων πολύ υψηλών θερμοκρασιών έχουν αυξηθεί μέσα σε τρεις δεκαετίες από 33 σε 75%
Τα ποσοστά αυτά οδήγησαν τους επιστήμονες και αρχικά τον Τζέιμς Χάνσεν της NASA, ναπαρομοιάζουν την κατάσταση με το λεγόμενο εξάπλευρο «κλιματικό ζάρι» στο οποίο, σύμφωνα με τις φυσιολογικές συνθήκες χωρίς την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, δύο πλευρέςείναι ψυχρότερες του φυσιολογικού, δύο πλευρές είναι φυσιολογικές και οι δύο που απομένουν θερμότερες του φυσιολογικού. 
Σύμφωνα με τις θερμοκρασίες των τελευταίων τριών δεκαετιών, το ζάρι αυτό έχει πλέον τέσσερις πλευρές θερμότερες του φυσιολογικού. Δηλαδή σε έξι ρίψεις, στις τέσσερις “εμφανίζεται” ακραία υψηλή θερμοκρασία, αντί των δύο που ερχόταν έως το 1981.

Η έρευνα θεωρεί ότι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής είναι η κύρια αιτία των μεγαλύτερων κυμάτων καύσωνα της τελευταίας δεκαετίας, όπως ο καταστροφικός καύσωνας που χτύπησε τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη το 2003, το καλοκαίρι του 2010 στη Ρωσία, αλλά και η σχεδόν μόνιμη περίοδος ξηρασίας που παρατηρείται τα δύο τελευταία έτη σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. και ιδίως στο Τέξας. Αποκορύφωμα για τις Η.Π.Α. υπήρξε ο φετινός καύσωνας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και είναι πρωτοφανής τόσο σε ένταση όσο και σε έκταση.

Οι προσπάθειες να δοθούν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες μετεωρολογικές αιτίες είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ανεπαρκείς, καθώς τα μετεωρολογικά φαινόμενα που συμβάλλουν σε πιθανές αυξήσεις θερμοκρασιών, όπως η La Niña, αποτελούν μόνιμα φαινόμενα στο πέρασμα του χρόνου και συνέβαιναν και τις προηγούμενες δεκαετίες«Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση πέραν της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε σχετικά ο Χάνσεν στην Washington Post.

Ο Τζέιμς Χάνσεν, λόγω κύρους και ρόλου στην εθνική υπηρεσία διαστήματος των ΗΠΑ της ΝASA, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους επιστήμονες που ενώ πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις μεγάλες αλλαγές των τελευταίων ετών βρίσκει «φωνή» στα μεγάλα κορπορατικά αμερικανικά Μ.Μ.Ε.  Στο άρθρο της 4ης Αυγούστου στην Washington Post στο οποίο παρουσιάζει την έρευνα προλογίζει: «Όταν κατέθεσα το θερμό καλοκαίρι του 1988 ενώπιον του Κογκρέσσου, είχα προειδοποιήσει για το μέλλον που θα διαμορφώσουν οι κλιματικές αλλαγές για εμάς και τον πλανήτη. Είχα παρουσιάσει μια ζοφερή εικόνα για τις συνέπειες των σταθερά αυξανόμενων θερμοκρασιών εξαιτίας της χρήσης ορυκτών καυσίμων από την ανθρωπότητα. Αλλά τώρα παραδέχομαι κάτι: ότι ήμουν πολύ αισιόδοξος». [1]

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ιούλιος του 2012 ήταν ο θερμότερος από καταγραφής θερμοκρασιών το 1897. Οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί (ρεκόρ), αλλά η παρατεταμένη σε διάρκεια περίοδος υψηλότερων χαμηλών θερμοκρασιών, η έντονη συνεχής υγρασία και η απουσία ανέμων, κατέστησαν τον Ιούλιο τον μήνα με τις υψηλότερες κατά μέσο όρο θερμοκρασίες από το 1897. Ο Ιούνιος που προηγήθηκε ήταν ο δεύτερος θερμότερος όλων των εποχών, μετά από αυτόν του 2003.

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και πολλά χρόνια προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα, η νότια Ιταλία και η Ιβηρική χερσόνησος θα αντιμετωπίσουν εντονότατο το πρόβλημα της ερημοποίησης περιοχών εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

__________________
[1] “Climate change is here — and worse than we thought”, James Hansen, Washington Post, 4 Αυγούστου 2012

Πηγές: Mongabay.comEnvironmental News ServiceNatural Academy of Sciences

Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

7 Αυγούστου 2012