1

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ (του Δημ. Τσαϊλά)

Όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι ανταγωνίστριες ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη για επιρροή στην περιοχή, υποστηρίζουν ένθερμα τους αντιφρονούντες και τους εξεγερμένους που αυτοχαρακτηρίζονται ως «Ελεύθερος Συριακός Στρατός». 
Οι βομβιστικές επιθέσεις κατά των κυρίων πολιτικών των αντιπάλων, σε συντονισμό με τις συνεχείς ειδήσεις από τα ΜΜΕ όπου επικαλούνται ότι έχει σχεδιαστεί η φυγή της ηγεσίας του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από τη Συρία, καθώς επίσης οι διαρροές, ότι το ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα για μια άμεση παρέμβαση, ενώ απεγνωσμένα προσπαθούν να διατηρήσουν την εικόνα του χάους και της επικείμενης κατάρρευσης της κυβέρνησης της Συρίας είναι μάλλον, μια αποτυχημένη ενέργεια στα πλαίσια των ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Οδηγούμαστε σε αυτό το συμπέρασμα επειδή, παρόλα αυτά, στη Δαμασκό διαφαίνεται η συνέχεια του κράτους από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αφού έχει καταφέρει να κυβερνάει απρόσκοπτα μετά τις δολοφονίες της περασμένης εβδομάδας, και οι κρατικοί θεσμοί να είναι ακόμη όρθιοι και λειτουργικοί παρ’ όλες τις αυτομολήσεις κρατικών παραγόντων. Οι πιο πρόσφατες ταραχές στη Συρία μάλλον είναι το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης από τις Δυτικές δυνάμεις επιχείρηση με στόχο τη δημιουργία σύγχυσης και πανικού, σε συνδυασμό με τη δυτική προπαγάνδα, που προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.
Τα ΜΜΕ επικεντρώνονται στη διά εξαναγκασμού ανατροπή της συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ομολογία ότι πράγματι οι αντιφρονούντες απέτυχαν, και πως είναι πραγματικότητα, η αποκατάσταση του ελέγχου από τον συριακό στρατό. Αποτελεί ένα καθοριστικής σημασίας σχέδιο, η κατασκευή δικαιολογιών από τους κατόχους των γεωπολιτικών φιλοδοξιών για να παρέμβουν άμεσα, πριν προλάβει ο τακτικός στρατός της Συρίας να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο.

Για να δικαιολογήσουν μάλιστα μια επέμβαση, έχουν επενδύσει στην προετοιμασία της κοινής γνώμης για την προοπτική μιας επίθεσης με χημικά όπλα. Η Συρία δεν έχει να κερδίσει από μια τέτοια επιχείρηση, τακτικά, πολιτικά, ή γεωπολιτικά. Οι μόνοι που θα επωφεληθούν από μια τέτοια επίθεση θα ήταν αυτοί που επιθυμούν τη στρατιωτική επέμβαση, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια μια τέτοια εξέλιξη για να δικαιολογήσουν τη “βίαιη ανατροπή” της συριακής κυβέρνησης, που όλα δείχνουν ότι επιδιώκουν ανοιχτά.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν επανέλαβαν την εύλογη άποψη ότι οι Σύριοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν το πολιτικό μέλλον τους χωρίς ξένες επεμβάσεις. Ακόμα και ο Κόφι Ανάν, ως ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί κατά του συριακού καθεστώτος, φαίνεται να υποστηρίζει αυτή την πρόταση. Πράγματι, κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα, ο Ανάν συμφώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν ότι η δυτική ανάμιξη στις υποθέσεις της Συρίας και οι προμήθειες όπλων πρέπει να σταματήσουν.

Ποια είναι όμως η θέση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους; Παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Συρίας αναζητώντας λύση. Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι και οι σύμμαχοί τους, Τουρκία και οι Αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου έχουν αυξήσει την οικονομική και υλική υποστήριξη προς τις ένοπλες ομάδες που διεξάγουν την εκστρατεία κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ τους τελευταίους 16 μήνες. Η αμερικανική ηγεσία επιμένει ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει αμέσως. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να «πληρώσουν ένα τίμημα» για τις θέσεις τους. Η Κλίντον μάλιστα υπέπεσε σε διπλωματικό ατόπημα, αφού προειδοποίησε ή καλύτερα απείλησε, τον Άσαντ ότι «οι μέρες του μετριούνται» και ότι εάν δεν επιτευχθεί η πολιτική μετάβαση τότε οι σύριοι θα αντιμετωπίσουν «μια καταστροφική επίθεση που θα ήταν πολύ επικίνδυνη, όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

Αυτό που συμβαίνει στη Συρία θυμίζει αρχαιοελληνική τραγωδία. Όμως υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την ταλαιπωρία του συριακού λαού και είναι η κραυγαλέα αλήθεια για τον υπόλοιπο κόσμο να αναγνωρίσει πως επιβάλλονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Η αλήθεια αυτή μας υποχρεώνει να κοιτάξουμε πίσω σε προηγούμενες δεκαετίες και να αναγνωρίσουμε την απόλυτη πηγή της βίας, των συγκρούσεων και των πολέμων κάτω από το πρίσμα της σύγχρονης ιστορίας. Αυτή η αλήθεια μας αναγκάζει να κοιτάξουμε το παρόν με τα μάτια ορθάνοικτα προς, τη φτώχια, την κοινωνική παρακμή και τη δυστυχία των λαών που συνυπάρχουν με την ασύδοτη ελίτ του πλούτου, τη δύναμη και την πολεμοκαπηλία. Οι συμμαχίες των ηγέτιδων δυνάμεων του πλανήτη εξυπηρετούν μια παγκόσμια ελίτ που όχι μόνο λεηλάτησαν τις δικές τους κοινωνίες αλλά και οποιαδήποτε άλλη τους στέκεται εμπόδιο στο δρόμο τις κυριαρχίας.

Οι Σύριοι και οι σύμμαχοί τους, θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να αντιδράσουν μόνο σε πραγματικές συνθήκες παραβίασης εθνικής κυριαρχίας στο έδαφος τους. Μπορούν να συνεχίσουν να αποφεύγουν να τροφοδοτούν τις Δυτικές φιλοδοξίες, δεδομένου ότι έχουν ισχυρές συμμαχίες και την ιστορία τους. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Δύση έχει καταφέρει να χωρίσει τη Συρία με κριτήρια πολιτιστικά θρησκευτικά, αναγκάζοντας αρκετούς υποστηρικτές του καθεστώτος να εγκαταλείπουν τους εθνικούς θύλακες. Αυτό σημαίνει ότι οι υποκινητές θα επικεντρώνονται κυρίως σε επιθέσεις κατά των μειονοτήτων, μια εκστρατεία που φαίνεται να έχουν ήδη αρχίσει.

Εμείς ως ένας γειτονικός λαός θα πρέπει να είμαστε πολύ ευγνώμονες στη Συρία. Διότι σε αυτό το αγωνιώδες χρονικό διάστημα, που σπαράσσονται από συγκρούσεις, είναι αποκαλυπτική μια σημαντική αλήθεια. Από τις καταστροφές την αιματοχυσία, και το μακελειό, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε με κρυστάλλινη διαύγεια ένα σημαντικό γεγονός που δεν είναι τίποτα άλλο από την πραγματική αιτία της βίας.
Και αυτή η πραγματική αιτία της βίας πλήττει όχι μόνο τη Συρία, αλλά και τους λαούς σε όλο τον πλανήτη. Πάνω απ όλα, ο σκεπτικισμός και η επαγρύπνηση είναι αναγκαία για την αντικειμενική ανάλυση και τις περαιτέρω εξελίξεις. Αυτές οι αλήθειες μπορούν και πρέπει να καθοδηγήσουν την Ελληνική Διπλωματία σε αυτή τη δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία.

Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς 
Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) ΠΝ
Γενικός Διευθυντής του Strategy International 

Πηγή/φωτό: Ανιχνεύσεις