ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

YΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ’60 ΑΠΟΡΡΟΦΑ Η ΦΥΣΗ

fusi meleti co2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fusi meleti co2 - Σόλων ΜΚΟΟι ωκεανοί και το έδαφος έχουν υπερδιπλασιάσει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν συγκριτικά με το 1960, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και υποστηρίζει ότι η φύση βοηθά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 «Αν και δεν κάναμε πολλά πράγματα για να μειώσουμε τις εκπομπές μας, η Γη συνεχίζει να μας βοηθά», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης, Ashley Ballantyne, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη μελέτη, ο άνθρακας που απορρόφησαν από την ατμόσφαιρα οι θάλασσες, τα φυτά και το έδαφος αυξήθηκε σε 5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2010 από 2,4 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους το 1960.

Τα τελευταία 50 χρόνια,  η φύση απορρόφησε το 55% των αερίων του θερμοκηπίου που παρήγαγε η ανθρωπότητα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 350 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους. Το αέριο που απορροφήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό είναι το διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Το να γνωρίζουμε πώς ακριβώς αντιδρά η φύση στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία ενοχοποιείται για την αύξηση της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καύσωνες, που πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη.

Τα φυτά, τόσο στις θάλασσες όσο και στην ξηρά, απορροφούν τον άνθρακα για να αναπτυχθούν. Τα νερά των ωκεανών επίσης απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

«Η Γη είναι αρκετά ανθεκτική», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Ballantyne.

«Το συμπέρασμα είναι ότι αν η Γη δεν απορροφούσε όλη αυτή την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία 50 χρόνια οι θερμοκρασίες θα ήταν πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές που καταγράφηκαν», κατέληξε ο επιστήμονας.


Πηγή/φωτό: Econews