ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΩΣ ΑΡΑΓΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ;

sand dunes - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

sand dunes - Σόλων ΜΚΟΌταν ο αέρας, δηλαδή μια αέρια μάζα, βρίσκεται πάνω από την άμμο, θα πέσει πάνω σε μικρά χαλίκια καθώς και σε άλλες μικρές πετρούλες που τον εξασθενούν.

Επομένως, ο άνεμος, για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα επιταχύνει λίγο τη ταχύτητά και θα επιβραδύνει τη πίεσή του πάνω από την επιφάνεια του εδάφους της ερήμου, δηλαδή της άμμου.


Η υποπίεση που δημιουργείται φτάνει για να καταφέρει ο άνεμος να ανυψώσει κάποιους μικροσκοπικούς κόκκους άμμου και να τους ρίξει λίγο παρακάτω, μόλις ελαττωθεί η ταχύτητα και μεγαλώσει η πίεσή του.
Με αυτή τη διαδικασία, η άμμος μετατοπίζεται μερικά εκατοστά παραδίπλα από το εμπόδιο που βρήκε ο άνεμος. Αυτό το μικρό λοφάκι θα είναι ένα καινούργιο εμπόδιο για τον άνεμο, και έτσι σαν αλυσίδα η διαδικασία επαναλαμβάνεται συνεχώς δημιουργώντας καινούργια και καινούργια λοφάκια.

Αυτή η διαδικασία είναι συνεχώς επαναλαμβανόμενη και είναι η αιτία για τα πολύ όμορφα σχήματα με τους ατελείωτους αμμόλοφους στης ερήμους που μοιάζουν σαν το βυθό των θαλασσών, όπου και στο βυθό των θαλασσών λαμβάνει χώρα η ίδια διαδικασία που λαμβάνει χώρα και στις ερήμους.

Πηγή/φωτό: Ecotimes