ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ — Συλλογικό

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

exofyllo periv.Hthiki thraki - Σόλων ΜΚΟΕπιμέλεια: Πρωτοπαπαδάκης Ευάγγελος, Μανωλάς Ευάγγελος
Ορεστιάδα, 2012, 226 σελίδες
Εκδόσεις: Tμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

“Η ηθική βρίσκεται στον πυρήνα κάθε επιλογής, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε κοινωνική ή πολιτική. Η προϊούσα καταστροφή του περιβάλλοντος συνεπώς, στον βαθμό που οφείλεται στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιλογές μας, αποτελεί ακραιφνώς ηθικό ζήτημα. Ως εκ τούτου, εάν επιθυμούμε την ανάσχεση της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιστροφή της κατάστασης, οφείλουμε να θεμελιώσουμε ηθικώς την υποχρέωσή μας να μεταβάλουμε τις υφιστάμενες συνήθειες και πρακτικές μας. 


Στον ανά χείρας τόμο οι σχετικές απόπειρες του Murray Bookchin, του Aldo Leopold, του Κορνήλιου Καστοριάδη, του Eric Katz συμπλέκονται με τις αντιλήψεις του Βουδισμού, του Οικολογικού Φασισμού, του Χριστιανισμού – όπως αυτές εκφράζονται τόσο στην πατερική γραμματεία, όσο και στην εικονοποιία –, με την ουτοπική οπτική της Αναγέννησης, με τον τρόπο που απεικονίζεται η φύση στην αριστερή διανόηση, με το σύστημα του Spinoza, με το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και με τις σημαντικές εμπειρίες ζωής.

Όλες οι σχετικές εργασίες που περιέχονται στον τόμο αυτό αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητους κριτές, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους για τη στήριξη που μας προσέφεραν με τα κείμενα τους, αλλά και με την υπευθυνότητα που έδειξαν σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας αυτής της έκδοσης.”

Το παρόν βιβλίο αποτελεί έκδοση του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν.
Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ (pdf)
.

Ευχαριστούμε τους επιμελητές έκδοσης του βιβλίου για την άδεια αναδημοσίευσής του.