ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

TO ΣΚΑΝΔΑΛΟ LIBOR ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α;

Londres - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Londres - Σόλων ΜΚΟΤο σκάνδαλο Libor, στο οποίο εμπλέκεται ο τραπεζικός κολοσσός Barclay’s και σχετίζεται με την χειραγώγηση διατραπεζικών επιτοκίων, φαίνεται πως περνά με ταχείς ρυθμούς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι φήμες σχετικά με εμπλοκή αμερικανικών τραπεζών στην υπόθεση χειραγώγησης μεγαλώνουν μέρα με την μέρα. Η Γερουσία και μία σειρά δικαστικών αρχών έχουν αρχίσει να εξετάζουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.  

Την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, η τράπεζα Barclay’s δέχτηκε πρόστιμο 450 εκ. δολ. για την υπόθεση χειραγώγησης επιτοκίων, η οποία φαίνεται να φτάνει μέχρι και το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Η τράπεζα έχει αρνηθεί ότι υπάλληλοί της προέβησαν σε χειραγωγήσεις διατραπεζικών επιτοκίων, έχει παραδεχτεί όμως ότι προσκόμιζε ψευδή στοιχεία στην Βρετανική Ένωση Τραπεζών με στόχο να επηρρεάσει τις τιμές παραγώγων και να αντικρούσει τις εντεινόμενες φημολογίες σχετικά με την πραγματική οικονομική της κατάσταση.

Στις Η.Π.Α. οι φήμες για εμπλοκή αμερικανικών τραπεζών έχουν πάρει μορφή χιονοστοιβάδας. Η βρετανική Barclay’s αναγκάστηκε να παραδεχτεί παρατυπίες σε επενδύσεις ύψους 453 εκ δολ στη χώρα, με τις συγκλίνουσες πηγές να κάνουν λόγο για πιθανή εμπλοκή δώδεκα αμερικανικών τραπεζών.

Η υπόθεση Libor μάλιστα φαίνεται να έχει απασχολήσει την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. από τις αρχές του 2007. Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ζήτησε την δημοσιοποίηση συνομιλιών σε μορφή εγγράφων, που είχε μέλος της FED σχετικά με το ζήτημα.

Ομάδα γερουσιαστών, μεταξύ των οποίων οι Καρλ Λέβιν, Τζακ Ριντ και Νταιάν Φεϊνστίαν ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το φορέα ρυθμιστικής αρχής τραπεζών του εξωτερικού (που δραστηριοποιούνται και στις Η.Π.Α) να εξετάσει το κατά πόσο είναι ενήμερες και εμπλεκόμενες αμερικανικές τράπεζες στην υπόθεση LIBOR (London Interbank Offered Rate).  

Στην πολιτεία του Ιλλινόιςη εισαγγελία ήδη έχει αρχίζει να εξετάζει το βαθμό δικαιοδοσίας που έχει απέναντι στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να προχωρήσει σε ελέγχους σχετικά με τις φήμες χειραγώγησης επιτοκίων για να εξετάσει τι επίπτωση μπορεί να είχε μία τέτοια ενέργεια στις τράπεζες της πολιτείας. Η Σικάγο Τρίμπιουν μάλιστα αναφέρει πως η όλη υπόθεση μπορεί «να ανοίξει ένα νέο μεγάλο μέτωπο εναντίον των κορυφαίων τραπεζών».

Εκπρόσωπος της γενικής Εισαγγελείας της πολιτείας της Μασσαχουσέτης δήλωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία έρευνας στην πολιτεία προκειμένου να εξακριβωθούν –αν υπάρχουν- οι απώλειες από πιθανή χειραγώγηση επιτοκίων, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των πολιτειακών ρυθμιστικών  φορέων διαφόρων πολιτειών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το πως θα κινηθούν οι δικαστικές αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, με δεδομένο ότι εκεί βρίσκονται εγκατεστημένες οι έδρες των περισσότερων τραπεζών. Όπως αναφέρει πάντως το Reuters, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της πολιτείας αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο σε ερώτηση σχετικά με πιθανή έναρξη ερευνών στις τράπεζες της πολιτείας.

Πηγές: ReutersChicago Tribune

Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

13 Ιουλίου 2012

Σχετικά άρθρα