1

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙ ΜΑΛΔΙΒΕΣ

Εθελοντικό φόρο σκέφτεται να επιβάλλει στους τουρίστες που επισκέπτονται τα υπερπολυτελή θέρετρα ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Mohamed Waheed.
Εκτιμάται ότι ο εθελοντικός φόρος θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να αποκτήσουν οι Μαλδίβες ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2020.
Οι Μαλδίβες αποτελούνται από 1.192 νησάκια στον Ινδικό Ωκεανό. Με το έδαφος να βρίσκεται κατά μέσο όρο 1,5 μέτρο πάνω από τη θάλασσα, οι Μαλδίβες απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Οι Μαλδίβες είναι περισσότερο διάσημες για τα 100 νησιωτικά θέρετρα που διαθέτουν, που προσελκύουν περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, κυρίως από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το 2009 ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Mohamed Nasheed, ανακοίνωσε ένα σχέδιο που προέβλεπε ότι μέχρι το 2020 οι Μαλδίβες θα ήταν η πρώτη ανθρακικά ουδέτερη χώρα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Βάσει του σχεδίου του Nasheed, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 7 Φεβρουαρίου μετά από πραξικόπημα, ο φόρος, ύψους 3 δολαρίων, θα ήταν υποχρεωτικός για τους τουρίστες.

Αντίθετα, ο νέος πρόεδρος, Mohamed Waheed, που ανέλαβε καθήκοντα μετά το πραξικόπημα, τείνει προς την επιβολή εθελοντικού φόρου.

«Έχουμε προτείνει την ιδέα εθελοντικού φόρου για τους τουρίστες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στις Μαλδίβες. Ακόμα και αν κάθε τουρίστας έδινε 10 δολάρια, θα συγκεντρώναμε 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως  για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα», δήλωσε στο Reuters o πρόεδρος Waheed.

«Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από τους τουρίστες που έρχονται στις Μαλδίβες έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και θα συνεισφέρουν με μεγάλη τους χαρά για την επίτευξη του στόχου μας», προσέθεσε.

Διαβάστε εδώ περισσότερα σχετικά με τον κίνδυνο εξαφάνισης των νησιών των Μαλδίβων.

Πηγή/φωτό: Econews