ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΧΥΜΟΣ ΚΑΡΟΤΟΥ: Η ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΔΥΝΑΜΗ (της Όλγας Κακουλίδη)

karoto med - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

karoto med - Σόλων ΜΚΟΠαλαιότερα ο όρος χυμός αφορούσε κυρίως στα φρούτα. Όμως, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα τρόφιμα εμφανίζονται σε πόσιμη μορφή (όπως τα λαχανικά, το γιαούρτι, τα φρούτα), καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στα γεύματά μας.


Επειδή ένας χυμός βρίσκεται σε πρακτική συσκευασία και καταναλώνεται γρήγορα και οπουδήποτε, παρατηρήθηκε και η εμφάνιση χυμών απόλαχανικά (καρότο, ντομάτα). Αυτή είναι μια εύκολη λύση για κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα του με μια σαλάτα. Έτσι, μπορεί να το συνοδεύσει με έναν χυμό.

Ο χυμός καρότου ή ένας χυμός που περιέχει καρότο είναι ιδιαίτερα ευεργετικός. Το καρότο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, περιέχει μεγάλες ποσότητες Β- καροτίνης, που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα καρότα να είναι ιδιαίτερα τονωτικά για τον οργανισμό και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, ενδυναμώνουν και προστατεύουν το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα. Εξαιτίας της βιταμίνης Α και του ασβεστίου που περιέχουν, έχουν προστατευτική δράση για τα κόκαλα και τα δόντια. Τέλος, περιέχουν βιταμίνη C, που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί επουλωτικά στο δέρμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκζέματος δερματίτιδας και ακμής.

Ο χυμός καρότου είναι γλυκός και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλα φρούτα και λαχανικά (όπως μήλο και πορτοκάλι). Έτσι, μπορούμε να έχουμε ένα ρόφημα ευχάριστο και ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.


Γράφει ο/η Κακουλίδη Όλγα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
 

Με την ευγενική παραχώρηση του medNutrition.gr 

Φωτό: medNutrition

Σχετικά άρθρα