1

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΜΕ LASER ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μελέτης της Ατμόσφαιρας και του Γήινου Κλίματος με χρήση συστημάτων laser radar πραγματοποιείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τη Δευτέρα 25 έως και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 και διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Στόχος του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση των τελευταίων τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων στον τομέα της τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας και των κλιματικών της παραμέτρων με χρήση συστημάτων laser (τεχνική lidar).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα τεχνολογικά επιτεύγματα αφορούν την ανάπτυξη καινοτομικών συστημάτων lidar για χρήση από επίγειους σταθμούς, αερομεταφερόμενες/θαλάσσιες πλατφόρμες ή ακόμα και διαστημικούς σταθμούς, σε συνδυασμό με άλλες συμβατικές τεχνικές μέτρησης των παραμέτρων (θερμοκρασία, πυκνότητα, υγρασία, πεδίο ανέμων, κ.λ.π.), και της ποιότητας (φωτοχημικών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου) της ατμόσφαιρας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη επίγειων δικτύων μέτρησης στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική με στόχο την παροχή δεδομένων ποιότητας της ατμόσφαιρας σε προγνωστικά μοντέλα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Καινοτομία του Συνεδρίου αποτελεί η ελαχιστοποίηση του «θερμοκηπικού αποτυπώματος» με παράλληλες «πράσινες» ενέργειες (ανακύκλωση υλικών, εξοικονόμηση ενέργειας, εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις σε καμένες δασικές εκτάσεις, κ.λ.π.), παρέχοντας πρακτικές «πράσινες» ιδέες στους συμμετέχοντες συνέδρους που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 250 και προέρχονται από 30 χώρες.

To Συνέδριο στηρίζεται από το Μαριολοπούλιο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαστήματος (ESA), την Αμερικανική Εταιρεία Διαστήματος (NASA) και από πολυάριθμες Εταιρείες και Εθνικές Επιστημονικές Ενώσεις του Εξωτερικού.

Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιούνται στο Πόρτο Χέλι της Πελοποννήσου.


Πηγή/φωτό: Econews