ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΠΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ” Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΡΙΟ+20

2012 rio - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

2012 rio - Σόλων ΜΚΟΜε την υιοθέτηση ενός κειμένου που έχει τον τίτλο «Το μέλλον που θέλουμε», ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΟΗΕ στο Ρίο στη Βραζιλία, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να κάνουν λόγω για μία «αποτυχία επικών διαστάσεων».
Στο τέλος της Συνόδου Rio+20 οι ηγέτες και οι υπουργοί περισσότερων από 190 χωρών υπέγραψαν το εν λόγω κείμενο το οποίο θέτει τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης και άλλα μέτρα της παγκόσμιας περιβαλλοντικής διαχείρισης, της προστασίας των ωκεανών, της βελτίωσης της ασφάλειας των τροφίμων και της προώθησης μίας «πράσινης οικονομίας».


Στην τελική διακήρυξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, που προτάθηκε από την οικοδέσποινα Βραζιλία, προτείνεται «η υιοθέτηση της πράσινης οικονομίας και ένα πιο βιώσιμο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο». Ορίζει ότι σαφέστεροι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να τεθούν ως το 2015, αν και δεν προβλέπει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

Στην πραγματικότητα το κείμενο που υιοθετήθηκε δεν θέτει ουσιαστικές δεσμεύσεις και λύσεις. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σημειώνουν πως δεν αποφασίστηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν γεννηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της επιδείνωσης των ανισοτήτων και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αντίθετα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν δήλωσε πως το κείμενο που υιοθετήθηκε θα οδηγήσει τον κόσμο σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ο Kumi Naidoo, εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace, έκανε λόγο για μία αποτυχία επικών διαστάσεων». «Εμείς δεν βλέπουμε το μέλλον που θέλουμε βάσει του κειμένου του Ρίο, διότι δεν έχουμε τους ηγέτες που απαιτεί η κατάσταση. Οι ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών, ως συνήθως βάζουν το κέρδος των επιχειρήσεων πάνω από τους ανθρώπους και τον πλανήτη», τόνισε.

Το Ρίο+20 είχε παρουσιαστεί ως η συνέχεια της Διάσκεψης Κορυφής της Γης που πραγματοποιήθηκε στο Ριο το 1992. Τότε είχαν τεθεί κάποιες συμβάσεις για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα, αλλά και την εξάλειψη της φτώχειας και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τι έχει γίνει από τότε; Οι παγκόσμιες εκπομπές έχουν αυξηθεί κατά 48%, η καταστροφή των δασών συνεχίζεται, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί, ενώ ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως υποσιτίζονται.

Σύμφωνα με τη Guardian, απογοητευμένοι δηλώνουν και πολλοί σύνεδροι, ωστόσο σημειώνουν πως θα μπορούσε η απόφαση να στηριχτεί και να έχει κάποιο αποτέλεσμα. «Η απόφαση δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις φιλοδοξίες μας και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα. Αυτός είναι και ο λόγος που την υποστηρίξαμε και για αυτό πρέπει να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Janez Potočnik, Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον.

Διαμάχη υπήρξε και με τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δεν αποδέχονται την έκκληση για τη μετάβαση σε μια «πράσινη οικονομία», θεωρώντας ότι αυτό απειλεί τις προοπτικές τους για ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δήλωσε ότι η πράσινη οικονομία είναι «η νέα μορφή αποικιοκρατίας».

Οι χώρες του πλούσιου Βορρά, φέρεται να δήλωσε, «θέλουν να δημιουργήσουν μηχανισμούς παρέμβασης προκειμένου να παρακολουθούν και να εκτιμούν τις εθνικές πολιτικές χρησιμοποιώντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ως δικαιολογία».

Κάλεσε παράλληλα τις αφρικανικές χώρες να προστατεύσουν τους φυσικούς πόρους τους από τις πολυεθνικές εταιρείες. Κριτική στις αναπτυγμένες χώρες άσκησε και  πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος τόνισε ότι «λεηλατούν τον πλανήτη, καταναλώνοντας ελεύθερα τους φυσικούς πόρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος κατηγόρησε τις ανεπτυγμένες χώρες ότι «λεηλατούν τον πλανήτη, καταναλώνοντας ελεύθερα τους φυσικούς πόρους».

Επιπλέον, εκπρόσωποι αυτοχθόνων πληθυσμών διοργάνωσαν «αντι-σύνοδο» στο Ρίο και εξέδωσαν διακήρυξη με την οποία χαρακτηρίζουν την πράσινη οικονομία «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και της Γης».

Διαβάστε εδώ το κείμενο του Ρίο+20

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα