ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (22-31/5/2012)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΤο περιβάλλον είναι πάντα παρόν
«Η πιθανότητα ενός καταστροφικού πυρηνικού ατυχήματος ανάλογου με της Φουκουσίμα ή του Τσέρνομπιλ, είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο είχε υπολογιστεί στο παρελθόν, με βάση την πυκνότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται σε λειτουργία αλλά και τη συχνότητα των ατυχημάτων. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck στη Γερμανία εκτίμησαν την πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος σε παγκόσμια κλίμακα, διαιρώντας τις συνολικές ώρες λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων με τα ατυχήματα που έχουν συμβεί. Όπως σημειώνει το ίδιο το Ινστιτούτο στο δελτίο τύπου του για την έρευνα, το ποσοστό πιθανότητας ατυχήματος είναι 200 φορές μεγαλύτερο από αυτό που είχε εκτιμήσει η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας των Η.Π.Α το 1990.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 το Ινστιτούτο υπολογίζει ότι έχουν συμβεί 20 μεγάλης κλίμακας ατυχήματα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούσαν για την παραγωγή ενέργειας ή για στρατιωτικούς σκοπούς. Έξι στην Σοβιετική Ένωση, πέντε στις Η.Π.Α,  από δύο στην Ιαπωνία και την Βρετανία, και από ένα στη Γαλλία, στον Καναδά, την Ελβετία, την Τσεχοσλοβακία, και την Αργεντινή.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 440 πυρηνικοί αντιδραστήρες για την παραγωγή ενέργειας, η έρευνα εκτιμά ότι ένα καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα θα συμβαίνει ανά μία ή δύο δεκαετίες, διάστημα πολύ μικρότερο από τις μέχρι τώρα προβλέψεις, τις οποίες η πραγματικότητα βέβαια καθιστούσε ανακριβείς.»

Άρης ΚαπαράκηςΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΚΑΙ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΚΑΘΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ;, 24/5/2012 

_______________

Σχετικά άρθρα