1

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (15-21/5/2012)

«Εβδομαδιαία επισκόπηση ειδήσεων που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 3ης εβδομάδας του Μαΐου [15-21])


Περί οικονομικού ολοκληρωτισμού
«Η ανησυχία μου είναι πως βάλαμε σε εφαρμογή προβληματικά οικονομικά μοντέλα. Ένα μεγάλο μέρος της ανισότητας στην Αμερική προκαλείται από την προσοδοθηρία: μονοπώλια, στρατιωτικές δαπάνες, προμήθειες, μεταλλευτικές βιομηχανίες, ναρκωτικά. Έχουμε κάποιους πολύ παραγωγικούς κλάδους, αλλά έχουμε και πολλούς παρασιτικούς.

Οι περισσότεροι Αμερικάνοι αντιλαμβάνονται πως οι δόλιες πολιτικές διαδικασίες οδηγούν σε δόλια αποτελέσματα. Αλλά δε γνωρίζουμε πώς να παρέμβουμε σε αυτό το σύστημα. Το Ανώτατο Δικαστήριο διορίστηκε από χρηματικά συμφέροντα και –διόλου περίεργο– αποφάσισε πως τα χρηματικά συμφέροντα είχαν ανεξέλεγκτη επιρροή στην πολιτική. Βραχυχρόνια, αυξάνουμε την επιρροή του χρήματος, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.
Η διάγνωση είναι πως η πολιτική είναι στη ρίζα του προβλήματος: εκεί φτιάχνονται οι κανόνες του παιχνιδιού, εκεί αποφασίζουμε για τις πολιτικές που ευνοούν τους πλούσιους και έχουν επιτρέψει στο χρηματοπιστωτικό τομέα να συσσωρεύσει τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη. Το πρώτο βήμα είναι να γίνουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις: Αλλαγή της νομοθεσίας χρηματοδότησης των εκστρατειών, λόγου χάρη
»

Τζόζεφ Στίγκλιτς“Η πολιτική είναι στη ρίζα του προβλήματος”The Red Notebook, 15/5/2012

_______________

Το περιβάλλον είναι πάντα παρόν
«Η ασιατική γαρίδα, γνωστή και ως “γαρίδα-τίγρης” έχει εισβάλλει στις θάλασσες των νοτιοανατολικών ακτών των Η.Π.Α και του Κόλπου του Μεξικού προκαλώντας τεράστιες μεταβολές στα θαλάσσια οικοσυστήματα των περιοχών αυτών, στις οποίες μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε παρόμοιο “φόβητρο”.
Oι συνέπειες αυτής της μετανάστευσης είναι προς το παρόν άγνωστες, οι επιστήμονες όμως φοβούνται ότι η γαρίδα-τίγρης θα επικρατήσει των ντόπιων ειδών, επιφέροντας ανεπανόρθωτη καταστροφή.
 … Τα σενάρια που αφήνουν ανοιχτά οι επιστήμονες σχετικά με την εμφάνιση του είδους είναι πολλά, από την εκούσια μετανάστευση του είδους, μέχρι την μεταφορά της μέσω πλοίων ή ακόμα και την απελευθέρωσή της από κάποιο άγνωστο εκτροφείο.

Η προσπάθεια καταγραφής του πραγματικού αριθμού των γαρίδων-τίγρεων γίνεται όλο και δυσκολότερη, καθώς οι ψαράδες της περιοχής έχουν πλέον συνηθίσει την παρουσία τους – και σε αντίθεση με το παρελθόν – δεν αναφέρουν καν την ύπαρξή τους.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α (National Oceanic and Atmospheric Administration-N.O.A.A) ο πληθυσμός τους τα τελευταία χρόνια έχει δεκαπλασιαστεί. … Όπως τα περισσότερα είδη γαρίδας, η ασιατική έχει κανιβαλιστικές συνήθειες, με τους επιστήμονες να φοβούνται για την επιβίωση των μικρότερων αμερικανικών γαρίδων της περιοχής. Άλλος φόβος έχει να κάνει και με την πιθανή “εισαγωγή” ιών και ασθενειών τις οποίες τα ντόπια είδη δεν θα έχουν ξαναντιμετωπίσει». 

Άρης Καπαράκης, Η ασιατική γαρίδα-τίγρης εισβάλλει στον Ατλαντικό”, 14/5/2012

_______________

Από τα μηδενικά προβλήματα στους μηδενικούς … γείτονες
«Τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου των «Τούρκων» Αζέρων του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της εν λόγω οργάνωσης Κεμάλ Μεχμετάνογλου, από την Άγκυρα, στην οποία η οργάνωση θα εδρεύει, με τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Μεχμετάνογλου, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, είπε ανοικτά ότι το Εθνικό Συμβούλιο επιδιώκει την ανεξαρτησία του «νότιου Αζερμπαϊτζάν» – που κατέχεται από το Ιράν – με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι με τα όπλα, θέτοντας ευθέως θέμα διχοτόμησης του Ιράν!

Ξεκαθάρισε πάντως – χωρίς μάλλον να γίνει πιστευτός – ότι η κίνησή αυτή δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα αμερικανικά ή ισραηλινά σχέδια για το Ιράν. Ωστόσο, ο Δρ. Γιασεμέν Καρακόγουλου, υπεύθυνος στο τμήμα διεθνών σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου έπαιξε με ανοικτά χαρτιά δηλώνοντας πως αν οι ΗΠΑ έχουν σχέδια για το Ιράν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους «Τούρκους Αζέρους» της χώρας – έναν πληθυσμό 35 εκατ. – αλλά και το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία!»

«Κάθετη κλιμάκωση: Θράκη στήνει στο Ιράν η Άγκυρα!», Defence-Point.gr, 15/05/2012

_______________

Χωρίς σχόλιο αλλά με … ονοματεπώνυμο
«Κατηγορίες για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης απαγγέλθηκαν εις βάρος της Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην γενικής διευθύντριας του ομίλου News International του Ρούπερτ Μέρντοκ, σε σχέση με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών σε μια από τις εφημερίδες του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, μετέδωσε σήμερα το Sky News.
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος του συζύγου της Μπρουκς, Τσάρλι, εκπαιδευτή αλόγων, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός που ανήκει στην αυτοκρατορία του Μέρντοκ. Πριν από λίγο η νομική σύμβουλος του διευθυντή της εισαγγελίας, Άλισον Λέβιτ, ανακοίνωσε: «Κατέληξα… υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μια ρεαλιστική προοπτική καταδίκης».

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και εναντίον της γραμματέως της Μπρουκς και άλλων υπαλλήλων