1

ΚΛΙΜΑ: ΡΕΚΟΡ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΡΥΠΩΝ TO 2011 – ΑΥΞΗΣΗ 3,2%

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν το 2011 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Πίσω από τη μεγάλη αυτή αύξηση βρίσκεται η Κίνα, η οποία αντιστάθμισε με τις ρυπογόνες δραστηριότητές της την πτώση εκπομπών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 3,2% και έφτασαν τα 34,83 δισεκατομμύρια τόνους.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αποδίδεται στην Κίνα, που αύξησε τη χρήση άνθρακα αυξάνοντας κατ επέκταση τις εκπομπές της κατά 9,3%.
«Όταν κοιτάζω αυτά τα στοιχεία, η τάση συμβαδίζει απόλυτα με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Fatih Birol οικονομολόγος της ΙΕΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μόνο αν περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας μέχρι τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όπως η καταστροφή των καλλιεργειών και το λιώσιμο των πάγων.

Αυτό, εκτιμούν οι επιστήμονες, μπορεί να επιτευχθεί αν τα επίπεδα εκπομπών ρύπων διατηρηθούν κάτω των 44 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020.

Στο μεταξύ, απεσταλμένοι από 180 χώρες συναντώνται στη Βόννη της Γερμανίας με στόχο να διαπραγματευτούν για τη σύναψη νέας παγκόσμιας συμφωνίας μέχρι το 2015.

Βασική επιδίωξη είναι να τεθούν φιλόδοξες μειώσεις εκπομπών μετά τη λήξη του Πρωτοκόλλου του Κιότο στο τέλος του χρόνου.

Πηγή/φωτό: Econews