ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΔΙΑΛΕΞΗ ΙΩΑΝΝΗ ΑΝ. ΜΕΤΑΞΑ: “Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ”

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΔιάλεξη  
«Η ζωγραφική αμφισβήτηση της εξουσίας»

Ομιλητής:
Αναστάσιος – Ιωάννης Μεταξάς 
Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας της Προβηγκίας, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Τακτικό μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Τετάρτη 23 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30


Η λογοτεχνία, η ζωγραφική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, η μουσική μπορούν να λειτουργούν και ως κώδικες ερμηνείας της πολιτικής; Μπορούν να φωτίζουν τις πιο αθέατες όψεις των πολιτικών φαινομένων; Μπορούμε να ανακαλύψουμε στις τέχνες τις  κρυμμένες απαντήσεις για την ουσία της εξουσίας;

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, την Τετάρτη 23 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων του Megaron Plus, δοκιμάζει μια πλάγια θεώρηση της πολιτικής ζωής από τα ανεπίσημα παρατηρητήρια των τεχνών και αποκαλύπτει την έμμεση δύναμη που έχουν όλες σχεδόν οι μορφές τέχνης να «μιλούν» για την εξουσία μέσα από τη δίκοπη σχέση που είχαν και έχουν μαζί της.

Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια ερευνητικά με τις παράδρομες θεωρήσεις της πολιτικής ζωής  και έχει αποτυπώσει σε δημοσιεύματα και βιβλία τα αποτελέσματα των ερευνητικών του διαδρομών. Εξακολουθεί, άλλωστε, να διδάσκει στη διατμηματική μεταπτυχιακή κατεύθυνση Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα: «Τέχνη και Εξουσία»

Οι παράδοξες ερευνητικές αφετηρίες που επιλέγει ο Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς σε συνδυασμό με την ιστορική σχέση και αλληλεξάρτηση των τεχνών με την εξουσία,  μετατρέπονται σε ένα ενδιαφέρον κυνήγι «πληροφοριών», που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά ή δεν επιτρέπεται να καταδειχθούν. Ορισμένα παραδείγματα από το χώρο της ζωγραφικής, που θα παρουσιάσει ο ομιλητής, κρύβουν κάτω από τις δεξιοτεχνίες και τα χρώματα, συναρπαστικά παιχνίδια αντιφάσεων και υπόγειες ανατροπές του σκοπού τους. Προορίζονται να αποτυπώσουν μια επίσημη εκδοχή προσώπων και πραγμάτων και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τις σκοτεινές όψεις και τη ματαιότητα του αντικειμένου τους.  Αποθανατίζουν και ταυτόχρονα δηλώνουν τη θνητότητα.

Ο Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στo Πανεπιστήμιο Αθηνών και στo Aix-en-Provence (πτυχία και μεταπτυχιακά διπλώματα). Είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων (Αθήνα, με βαθμό Άριστα και Aix-en-Provence, Doctorat d’Etat με βαθμό Άριστα –Tres bien et eloges). Για την εργασία του στην ανάλυση συστημάτων τού απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας της Προβηγκίας και το Βραβείο της Σχόλης Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου της Aix-en-Provence.

Διετέλεσε Προσκεκλημένος Καθηγητής της “Ecole Doctorale” του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης και του Πανεπιστημίου της Aix-en-Provence, Κοσμήτορας (κατ’ ανάθεση) της Νομικής Σχολής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Ανάλυσης και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι πρόσφατα. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ίδιου εργαστηρίου. 

Από το 1976 μέχρι το 1986 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην κατοχύρωση του γνωστικού αντικειμένου της Πολιτικής Επιστήμης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνοντας και επιτυγχάνοντας την ίδρυση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Μετά από μια μακρόχρονη πανεπιστημιακή και ερευνητική καριέρα, ο Αναστάσιος- Ιωάννης  Μεταξάς είναι σήμερα πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και μέλος του Δ.Σ. του ίδιου ιδρύματος, αλλά και του Ιδρύματος «Θεμιστοκλής και Δημήτρης Τσάτσος». 
Παράλληλα, συνεργάστηκε ως τακτικός επιφυλλιδογράφος με Το Βήμα και την Καθημερινή καθώς και ως υπεύθυνος ύλης της στήλης «Επί του θέματος» στην εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή.

Ανάμεσα στα πολλά δημοσιεύματα και βιβλία του, ξεχωρίζουν τα: Τέχνη και Εξουσία, Η υφαρπαγή των μορφών: από την πολιτική ομιλία του κλασικισμού, Η ρητορική των ερειπίων, Υπαινικτικά πορτρέτα, Η ανεπαίσθητη απεικόνιση του κύρους, Η παράκαμψη της φήμης, Μεταθέσεις εξουσίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, Η πολιτική ευθύνη του διανοούμενου λόγου, Θρησκειοποίηση της πολιτικής και φοβική κοινωνία. Προς δημοσίευση είναι δύο βιβλία: Η διεθνής ευθύνη των πολιτικών κομμάτων και Προς μια παράδρομη προσέγγιση της πολιτικής διαδικασίας.

Πηγή/φωτό: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών