1

ΑΠΟ ΤΟ “ΣΟΚ” ΣΤΟΝ “ΚΑΝΟΝΑ ΒΟΛΚΕΡ”

Ένα από τα ονόματα που το άκουσμά τους προκαλεί οργή στην Λατινική Αμερική, ακόμη και τώρα, είναι του Πολ Βόλκερ, διοικητή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και σήμερα στενός συνεργάτης και σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στα πιο δύσκολα μάλιστα θέματα, αυτά που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Η οργή της υπο-ηπείρου προέρχεται από την απόφαση του να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια στις αρχές του ’80 (μια απόφαση που έμεινε στην ιστορία ως «σοκ Βόλκερ») και πολύ σύντομα με την μορφή του ντόμινο προκάλεσε την κρίση δημόσιου χρέους της δεκαετίας του ’80. Τότε ο Πολ Βόλκερ ήταν αρχάγγελος της νεοφιλελεύθερης απορύθμισης που έφερνε η εποχή Ρέιγκαν…

Σήμερα από τη θέση του συμβούλου του Λευκού Οίκου έχει μετατραπεί στο αντίθετο, σε αρχάγγελο της ρύθμισης. Όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να απευθυνθεί στην κορυφή της πυραμίδας του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου της Γουόλ Στριτ, που εξακολουθεί να τον αντιμετωπίζει ως «κόκκινο πανί» και να τον χαρακτηρίζει ακόμη και άσχετο με το αντικείμενο. Μόλις πριν λίγους μήνες ο επικεφαλής της JPMorgan, Τζ. Ντάιμον, δεν είχε διστάσει να δηλώσει ότι «ο Πολ Βόλκερ κατά δική του δήλωση έχει παραδεχτεί ότι δεν καταλαβαίνει τις αγορές κεφαλαίου. Μου το έχει αποδείξει».

Τις τελευταίες μέρες ωστόσο οι κριτικές έχουν κοπάσει κι ο δε επικεφαλής της JPMorgan έχει χαμηλώσει το υπεροπτικό του ύφος. Αφορμή στάθηκαν οι ζημιές ρεκόρ που κατέγραψε η αμερικανική τράπεζα, ύψους 2 δις. δολαρίων. Ιδιαίτερη σημασία ωστόσο έχει η αιτία των ζημιών καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν από μια συνηθισμένη, με τους «κανόνες του παιχνιδιού», συναλλαγή. Τα 2 δις. (και για αρκετούς πολύ περισσότερα) χάθηκαν την περασμένη Πέμπτη από το γραφείο του Λονδίνου της τράπεζας, που σύμφωνα με τους Financial Times του Σαββατοκύριακου είχε μετατραπεί σε «μηχανή στοιχημάτων» παίζοντας με λεφτά της ίδιας της τράπεζας. Παρότι τέτοιου είδους πράξεις χαρακτηρίζονται ως αντισταθμιστικές δεν έχει κανένας αμφιβολία ότι αξιοποιείται το ενεργητικό της ίδιας της τράπεζας σε αυτές τις πράξεις για δικό της όφελος και όχι για να αντιμετωπίσει πιθανές ζημιές πελατών. Έτσι όμως παραβιάζεται κατάφωρα ο «κανόνας Βόλκερ» που θεσπίστηκε πρόσφατα και μετά την κατάρρευση του 2008, προκειμένου να μην ξανασυμβεί το ίδιο και απαγορεύει στις τράπεζες να παίζουν τα λεφτά τους. Προφανώς ο νόμος έχει μείνει στα χαρτιά και εκείνες ακριβώς οι πρακτικές που οδήγησαν στη φούσκα των ακινήτων, έχουν επανέλθει, όπως τον παλιό καλό καιρό…

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση για την ζημιά της JPMorgan ήταν ακαριαίες και σοβαρές. «Η σημερινή ανακοίνωση είναι μια σοβαρή υπενθύμιση για την ανάγκη οι ρυθμιστικές αρχές να επιβάλλουν αυστηρούς, αποτελεσματικούς κανόνες», δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Καρλ Λέβιν, που είχε πρωτοστατήσει μαζί με τον Βόλκερ, στην προσπάθεια του Ομπάμα να χαλιναγωγήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι, έχουν υποσχεθεί πως αν κερδίσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου μια από τις πρώτες τους πρωτοβουλίες θα είναι να ξηλώσουν τον «κανόνα Βόλκερ», κατά παραγγελία προφανώς της Γουόλ Στριτ που έχει χρηματοδοτήσει αφειδώς την εκστρατεία τους, τιμωρώντας έτσι τους Δημοκρατικούς.

Ακόμη όμως κι αν δεν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι Δημοκρατικοί θα βγουν τόσο αποδυναμωμένοι που είναι αδύνατο να ψηφίσουν τότε ότι δίστασαν να κάνουν νόμο την εποχή της παντοδυναμίας τους. Υπό αυτό το πρίσμα συνεχίζουμε από ‘κει που ξεκινήσαμε: ένας τραπεζικός τομέας εκτός ελέγχου, απειλή ακόμη και για την ίδια του την ύπαρξη…

Πηγή/φωτό: Sofokleous10.gr