ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΣΤΕΓΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Homeless in USA - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Homeless in USA - Σόλων ΜΚΟΤην ίδια στιγμή που σαράντα εκατομμύρια πολυτελείς κατοικίες δεν βρίσκουν αγοραστές και ενοικιαστές, οι άστεγοι στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις παρουσιάζουν τεράστια αύξηση.
Δύο διαφορετικές έρευνες που θεωρητικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, δείχνουν τον κυνισμό και την βαρβαρότητα του οικονομικού συστήματος, που σχεδιάστηκε από λίγους και για λίγους. Οι αρχές διώχνουν τον κόσμο από τα σπίτια επειδή αυτός δεν έχει να ξεπληρώσει τους πυλώνες του συστήματος, τις τράπεζες, και αφού τον μετατρέπουν σε άστεγο, ποινικοποιούν την δυστυχία του αυτή. Εν τω μεταξύ τα σπίτια μένουν κενά.

Εθελοντές του δημοτικού φορέα Department of Homeless Services κάλυψαν τεράστιες αποστάσεις εντός της Νέας Υόρκης, της μεγαλύτερης αμερικανικής πόλης, προκειμένου να καταγράψουν τον πραγματικό αριθμό των αστέγων.

Τα αποτελέσματα ηταν δραματικά καθώς οι άστεγοι έχουν σε έναν μόλις χρόνο αυξηθεί κατά 23% στην πόλη. Η οργάνωση καταμέτρησε 3.262 αστέγους, αν και -μετά από πιέσεις- παραδέχτηκε ότι κατέγραψε μόλις το 20% της πόλης και μερικούς μόνο από τους σταθμούς τραίνων και μετρό, όπου “στεγάζεται” η τεράστια πλειοψηφία των χιλιάδων αστέγων της πόλης.

Για μία πόλη που θέλει να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης της ελεύθερης αγοράς, τα αποτελέσματα ήταν πραγματικός “κόλαφος”. Όπως σημειώνει ο Ali Ismail στο Global Research οι δημοτικές αρχές στην προσπάθειά τους η είδηση να μην κυκλοφορήσει πολύ στα Μ.Μ.Εδημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξάγεται σε ετήσια βάση, αργά το βράδυ της (περασμένης) Παρασκευής. [1]

Η Εθνική Συμμαχία για τους Αστέγους πιστεύει ότι συνολικά οι άνθρωποι που δεν έχουν ένα κατάλυμα να περάσουν την νύχτα, ξεπερνούν τα 3,5 εκ. σε ολόκληρη τη χώρα, την ίδια στιγμή που σε πολλές αμερικανικές μεγαλουπόλεις ποινικοποιείται συστηματικά πλέον η “ιδιότητα” του άστεγου. [2] Πρόσφατα άλλωστε, έκαναν τον γύρο του κόσμου οι εικόνες του μέχρι θανάτου ξυλοδαρμού αστέγου στην Καλιφόρνια, εικόνες που τελείως “υποκριτικά” σόκαραν τα μεγάλα Μ.Μ.Ε σε όλο τον κόσμο. [3]

Την ίδια στιγμή, μια διαφορετική έρευνα, φαινομενικά τελείως άσχετη με αυτή των αστέγων, που δημοσιεύτηκε σε συνέδριο που διεξήχθη στην άλλη άκρη της χώρας, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια από την εταιρία New Partners, εκτιμά ότι οι πολυτελείς κατοικίες και επαύλεις κάθε είδους στη χώρα ξεπερνούν κατά 40 εκατομμύρια την ζήτηση που υπάρχει.

Οι πολυτελείς αυτές κατοικίες, χτισμένες κυρίως σε προάστια μεγάλων πόλεων ή ακόμα και μακριά από τους αστικούς ιστούς, δεν βρίσκουν αγοραστές ή ενοικιαστές, αφού η γενική τάση που υπάρχει λόγω της πτώσης του μέσου βιοτικού επιπέδου, είναι η ζήτηση για μεσαίου και μικρού μεγέθους διαμερίσματα και κατοικίες, κοντά στο κέντρο των πόλεων. Κανείς δεν θέλει πλέον τις μεγάλες κατοικίες με τις τεράστιες αυλές και το αυτοκίνητο παρκαρισμένο έξω από αυτές, προκειμένου να τον μεταφέρει προς το κέντρο της πόλης αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Η τάση που διαμορφώνεται πλέον για τις γενιές Χ και Υ (όπως ονομάζονται στις Η.Π.Α όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 2000) είναι όπως φαίνεται τελείως διαφορετική της επιβαλλόμενης εδώ και δεκαετίες μονοκουλτούρας, αφού, εκτός της ζήτησης μικρού και μεσαίου μεγέθους διαμερισμάτων, παρατηρείται και η αύξηση της ζήτησης για διαμονή όσο το δυνατόν κοντύτερα στα κέντρα των αστικών ιστών, αλλά και η προσπάθεια της όσο το δυνατόν μικρότερης χρησιμοποίησης αυτοκινήτων. [4]

Ο πόλεμος που διεξάγεται εδώ και χρόνια στις Η.Π.Α. και κορυφώθηκε με την οικονομική κρίση από τα τέλη του 2007, έχει αποκλειστικό σκοπό τη διάλυση της μεσαίας και κατώτερης εισοδηματικά τάξης, με στόχο την μείωση του βιοτικού επιπέδου ως βασικής παραμέτρου για την μείωση του εργατικού κόστους, δεδομένο που θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στην υπερελάχιστη πλέον μειοψηφία που στην χώρα αποκαλείται πλέον από όλους ως το “1%”.

Έτσι οι πολυτελείς αχρείαστες επαύλεις μένουν άδειες, ενώ στα πεζοδρόμια και τους δρόμους μπροστά τους, κοιμούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Όταν τους αφήνει η αστυνομία…
Όσοι αγωνιούν για το ευρωπαϊκό μέλλον, με βάση τα επιβαλλόμενα τουλάχιστον σενάρια, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν την άλλη άκρη του Ατλαντικού.


Αναφορές-πηγές:

[1] Ali Ismail, “Homelessness and Despair in New York City”, Global Research, 16 Μαίου 2012,
[2] “Σχέδιο μαζικής εκκαθάρισης των πόλεων από τους αστέγους”, 2 Απριλίου 2012,
[3] Ο άστεγος Κέλι Τόμας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στο Φάλερτον της Καλιφόρνια στις 5 Ιουλίου 2011. Η υπόθεση ξαναήρθε στο προσκήνιο την προηγούμενη εβδομάδα κατά την διάρκεια της δίκης των αστυνομικών, όταν και προβλήθηκε το βίντεο με τον πραγματικά κτηνώδη ξυλοδαρμό.
[4] Roger Showley, “U.S overbuilt in big houses, planners find”, U-T San Diego, 2 Φεβρουαρίου 2012

Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

17 Μαΐου 2012

Σχετικά άρθρα