ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (1-7/5/2012)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ«Εβδομαδιαία επισκόπηση ειδήσεων που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 1ης εβδομάδας του Μαΐου 2012 [1-7])


Η διαφθορά βλάπτει σοβαρά την υγεία
«
Εταιρίες τροφίμων χρηματοδοτούν φορείς και υπευθύνους προκειμένου να καταψηφιστούν ή να μην προωθηθούν νόμοι που αφορούν στην απαγόρευση επικίνδυνων συστατικών που εμπεριέχονται σε τρόφιμα, στον έλεγχο της παιδικής διατροφής στα σχολεία και στην απαγόρευση του γρήγορου φαγητού, του λεγόμενου “junk food”. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters τα λόμπι των εταιριών τροφίμων ξόδεψαν περισσότερα από 175 εκατομμύρια δολάρια επί διακυβέρνησης Ομπάμα προκειμένου να επηρεάσουν νομοσχέδια, καμπάνιες και αποφάσεις οι οποίες πιθανόν να έθεταν ελέγχους και περιορισμούς σε εταιρίες και καταναλωτές. Το ποσό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό που ξόδεψαν οι εταιρίες επί της τελευταίας διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους Τζ.

Έτσι, με τα λεφτά να κατευθύνονται σε σωστές τσέπες, καμπάνιες όπως αυτή για περιορισμό του γρήγορου φαγητού στα σχολεία ή η εκστρατεία που σχεδίαζε η κυβέρνηση εναντίον της παχυσαρκίας απέτυχαν παταγωδώς.

Αντιστοίχως διάφοροι νόμοι που προέβλεπαν τον περιορισμό διαφημίσεων γρήγορου φαγητού, την απαγόρευση διαφόρων συστατικών αμφιβόλου προελεύσεως ή άλλοι που θα υποχρέωναν τις κατασκευάστριες εταιρίες να αναγράφουν επακριβώς τα συστατικά των προϊόντων τους, είτε δεν ψηφίστηκαν είτε ψηφίστηκαν χωρίς να είναι δεσμευτικοί».

Άρης Καπαράκης, “Παχυσαρκία, επιχείρηση με «χοντρά» κέρδη” , 3/5/2012

_______________

Το περιβάλλον είναι πάντα παρόν
«Η Κυβέρνηση του Περού καλεί τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις παραλίες της Λίμα, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τους θανάτους εκατοντάδων δελφινιών και πελεκάνων. Οι αρχές του Υπουργείου Υγείας καθιστούν σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης στη βόρεια ακτή και κάλεσε τους κατοίκους και τους τουρίστες να μείνουν μακριά από τι παραλίες.

Τουλάχιστον 1.200 πουλιά, τα περισσότερα πελεκάνοι, ξεβράζονται νεκρά στη βόρεια ακτογραμμή του Περού τις τελευταίες εβδομάδες και περίπου 800 δελφίνια έχασαν τη ζωή τους στην ίδια περιοχή κατά τους τελευταίους μήνες.

Το Υπουργείο Υγείας συνιστά οι κάτοικοι και οι τουρίστες να μένουν μακριά από τις παραλίες και κάλεσε του υπεύθυνους της υγειάς να χρησιμοποιούν γάντια, μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό κατά την περισυλλογή των νεκρών πουλιών.

Το Υπουργείο Γεωργίας στις προκαταρκτικές έρευνες που διεξήχθησαν επεσήμανε υποσιτισμό σε ορισμένους πελεκάνους. Ο Oscar Dominguez, επικεφαλής του τμήματος υγείας του Υπουργείου, δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες αποκλείουν τη γρίπη των πτηνών».

“Περού: Συναγερμός για τη δημόσια υγεία οι θάνατοι των πελεκάνων και των δελφινιών”Tvxs, 8/5/2012

_______________

Περί επερχόμενου θρησκευτικού πολέμου
«Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Όλος ο κόσμος περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Υπάρχει μια σύγχυση. Η Τουρκία και η παγκόσμια κοινή γνώμη καθώς και ο κάθε πολίτης  προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει.

Το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία και ο Λίβανος αποτελούν ένα μπλοκ. Ακολουθούν μια πολιτική και στρατιωτική συμμαχία μεταξύ τους. Δεν θα επιτραπεί επέμβαση στη Συρία από την Τουρκία ή από τη Δύση. Ας το πούμε και αλλιώς. Ο επικεφαλής της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, σύμφωνα με το Λιβανικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών ισχυρίζεται ότι αν η Τουρκία εμπλακεί στον πόλεμο αυτός θα γίνει τετραπλός. Στην ιστορία μας δεν υπήρξε μεγάλη θρησκευτική και εθνοτική σύγκρουση. Σήμερα όμως θα μπορούσε να αρχίσει. Και αυτό γιατί τα ηγετικά στελέχη αυτών των αιρέσεων και των θρησκευτικών ομάδων ακολουθούν τον δυτικό τρόπο σκέψης και δεν φαίνονται  ένθερμα στην ιδέα της συμβίωσης στο πλαίσιο του Ισλάμ. Αυτό μας δίνει  την οδό που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ξανά στην ενότητα, στην αδελφότητα της θρησκείας, που πρέπει να αποτελέσει το  πρωταρχικό στοιχείο μας. Να ξανανοίξουμε την ομπρέλα του Ισλάμ, που βασίζεται στα θρησκευτικά δικαιώματα και στο δίκαιο, ώστε να αναπτύξουμε με τις βάσεις αυτές ένα μοντέλο συνύπαρξης».

Αλί Μπουλάκ, Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας, “Υπάρχει ο κίνδυνος τετραπλού πολέμου” , defencenet.gr , 1/5/2012

_______________

Περί οικονομικού ολοκληρωτισμού
«Όλοι ζητιανεύουν επενδύσεις και για να τις αποκτήσουν δίνουν εγγυήσεις στην τράπεζα ότι θα επιφορτιστεί αυτή με τις τελικές αποφάσεις. Φτάνει ο καιρός που οι ίδιες οι εταιρίες, όπως και τα χωριά και οι πόλεις, θα είναι αναμφισβήτητη ιδιοκτησία της τράπεζας. Φτάνει ο καιρός του παρακράτους, ένας καιρός στον οποίο η παλιά τάξη θα πρέπει να μηδενιστεί.

Με τον ίδιο τρόπο, εξαφανίζονται οι παλιές μορφές αλληλεγγύης. Πρόκειται για την αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού και την εμφάνιση εκατομμυρίων ανθρώπινων όντων απομονωμένων και αδιάφορων για το σύνολο, παρά τη γενική φτώχεια. Το μεγάλο κεφάλαιο κυβερνά όχι μόνο την αντικειμενικότητα χάρη στον έλεγχο των μέσων παραγωγής, αλλά και την υποκειμενικότητα χάρη στον έλεγχο των μέσων επικοινωνίας και πληροφόρησης. Σ’ αυτές τις συνθήκες, μπορεί να διαθέτει όπως επιθυμεί τους υλικούς και κοινωνικούς πόρους καταστρέφοντας τη φύση και παραμερίζοντας προοδευτικά τον άνθρωπο. Και γι’ αυτό το σκοπό έχει επαρκή τεχνολογία. Και έτσι όπως «άδειασε» τις επιχειρήσεις και τα κράτη, στέρησε την Επιστήμη από το νόημά της, μετατρέποντάς τη σε τεχνολογία για τη φτώχεια, την καταστροφή και την ανεργία. Το μεγάλο κεφάλαιο έχει πια εξαντλήσει τη φάση της οικονομίας της αγοράς και αρχίζει να πειθαρχεί την κοινωνία για να αντιμετωπίσει το χάος που αυτό το ίδιο δημιούργησε. Απέναντι σ’ αυτόν τον παραλογισμό, δεν υψώνονται διαλεκτικά οι φωνές της λογικής αλλά οι πιο σκοτεινοί ρατσισμοί, φονταμενταλισμοί και φανατισμοί».

“Ανθρωπιστικό Έγγραφο”, 7/5/2012

_______________

Νεύρωση και παγκόσμιος πόλεμος
«Κυνηγώ τάχα τη χίμαιρα να θέλω να εξαλείψω την τραγική πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης; Μου φαίνεται μάλλον πως θέλω να εξαλείψω απ’αυτήν το μελόδραμα, την ψεύτικη τραγωδία – αυτήν όπου η καταστροφή επέρχεται χωρίς αναγκαιότητα, όπου όλα θα συνέβαιναν διαφορετικά, αν μονάχα τα πρόσωπα ήξεραν ή έκαναν αυτό ή εκείνο. 
Το να πεθαίνουν της πείνας οι άνθρωποι στις Ινδίες, ενώ στην Αμερική και στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις βάζουν πρόστιμα στους γεωργούς που παράγουν «υπερβολικά» – είναι μια μακάβρια φάρσα, είναι ένα γκραν γκινιόλ όπου τα πτώματα και ο πόνος είναι πραγματικά.

Δεν είναι τραγωδία, δεν υπάρχει σ’αυτό τίποτα το αναπόφευκτο. Και αν η ανθρωπότητα εξαφανισθεί μια μέρα κάτω από τις υδρογονοβόμβες, αρνούμαι να το ονομάσω αυτό τραγωδία, το ονομάζω μαλακία. Θέλω την κατάργηση του Παλιάτσου και της μεταμόρφωσης των ανθρώπων σε νευρόσπαστα από άλλα νευρόσπαστα που τους «κυβερνούν».

Όταν ένας νευρωτικός επαναλαμβάνει για την εικοστή φορά την ίδια συμπεριφορά αποτυχίας, αναπαράγοντας για τον εαυτό του και για τους δικούς του τον ίδιο τύπο δυστυχίας, το να τον βοηθήσεις να το ξεπεράσει αυτό, σημαίνει να εξαλείψεις από τη ζωή του τη χονδροειδή φάρσα, όχι την τραγωδία: σημαίνει να του επιτρέψεις ν’αντικρίσει επί τέλους τα πραγματικά προβλήματα της ζωής του και ό,τι τραγικό μπορεί να περιέχουν, που η νεύρωσή του είχε για λειτουργία εν μέρει να εκφράζει αλλά κυρίως να καλύπτει».

(Aπόσπασμα από το “Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας”, 1978, εκδ. Κέδρος σελ. 137-141)

Κορνήλιος Καστοριάδης, “Οι υποκειμενικές ρίζες του επαναστατικού προτάγματος” ,Tvxs, 3/5/2012 

Αλεξάνδρος Μπέλεσης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων
info@solon.org.gr

14 Μαΐου 2012

 

Σχετικά άρθρα