ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ (του Αλ. Αυλωνίτη)

igrotopoi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

igrotopoi - Σόλων ΜΚΟ«Ναι» από Σ.T.Ε.
Ασπίδα προστασίας για 369 υγρότοπους σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα ορθώνει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και βάζει αυστηρούς περιορισμούς σε σωρεία δραστηριοτήτων και «φρένο» στη δόμηση.


Προχωρώντας ακόμα περισσότερο τα αυστηρά μέτρα για την προστασία και την ανάδειξη των υγρότοπων, το ΣτΕ «έκοψε» ως μη νόμιμη διάταξη που επέτρεπε κατ’ εξαίρεση να γίνονται έργα «εθνικής σημασίας», κρίνοντας ότι λόγω της αοριστίας και της γενικότητας του όρου αφήνεται ελεύθερο ευρύ πεδίο δράσης και σημειώνοντας ότι ανεκτά θα μπορούσαν να είναι έργα μόνο για την «εθνική άμυνα».

Σύμφωνα με το σχέδιο, στους 369 υγρότοπους απαγορεύονται εργασίες δόμησης και η ανέγερση οποιασδήποτε κατασκευής, εκτός εάν σχετίζεται άμεσα με την προστασία και τη διατήρησή τους, την επιστημονική παρακολούθηση, την περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών.
Επίσης απαγορεύονται η διάνοιξη οδικού δικτύου, οι εκχερσώσεις της βλάστησης, οι αποξηράνσεις, οι επιχωματώσεις, η απόρριψη αποβλήτων, οι εξορύξεις αδρανών κ.λπ. υλικών, η επέκταση καλλιεργειών, η αλιεία, η βόσκηση (εκτός εάν από μελέτες είναι αναγκαία για την οικολογική διαχείριση του υγρότοπου), κάθε παρέμβαση που αλλοιώνει το τοπίο.

Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση του ΠΔ, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν.

Αλ. Αυλωνίτης

Πηγή/φωτό: Έθνος