ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

ΛΙΒΥΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ!

Libya 2012 Amnesty Int Photos of Disappeare1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Libya 2012 Amnesty Int Photos of Disappeare1 - Σόλων ΜΚΟΑρκετοί από τους κρατούμενους με τους οποίους μίλησε η Διεθνής Αμνηστία στην Λιβύη ήταν πολύ φοβισμένοι για να μιλήσουν για τα βασανιστήρια που υπέστησαν.
Αντ’αυτού μας έδειχναν μόνο τις πληγές τους.

Οι ένοπλες πολιτοφυλακές που πολέμησαν το αυταρχικό καθεστώς του Μουαμάρ αλ-Καντάφι, τώρα απειλούν τις ελπίδες για την εγκαθίδρυση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λιβύη.


Οι Λίβυοι προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους μετά από μήνες αιματηρών συγκρούσεων. Εντούτοις, οι ένοπλες πολιτοφυλακές παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, αναζητώντας και απαιτώντας εκδίκηση από εκείνους που θεωρούν ότι παρέμειναν πιστοί στον αλ-Καντάφι ή πολέμησαν γι αυτόν.

Τα βασανιστήρια είναι ευρέως διαδεδομένα. Λαμβάνουν χώρα από στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, όπως επίσης και από πλήθος ένοπλων πολιτοφυλακών που δρουν εκτός κάθε νομικού πλαισίου και χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα. Πολλοί κρατούμενοι έχουν πεθάνει αφότου υπέστησαν βασανιστήρια. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που πραγματοποίησε η Διεθνής Αμνηστία αρκετοί πρώην κρατούμενοι δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να ομολογήσουν εγκλήματα που δεν είχαν διαπράξει, προκειμένου να σταματήσουν τα βασανιστήρια.

Ολόκληρες κοινότητες έχουν επίσης στοχοποιηθεί, όπως τα μέλη της κοινότητας Tawargha, έγχρωμοι Λίβυοι που αντιμετωπίζουν εκδικητικές επιθέσεις αφότου η πόλη τους χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις του αλ-Καντάφι ως ορμητήριο. Ο συνολικός πληθυσμός της πόλης, περίπου 30.000 άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί δια της βίας και βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε όλη την Λιβύη, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο τέλος στις δοκιμασίες τους. Οι πολιτοφυλακές συνεχίζουν επίσης να στοχεύουν μετανάστες και πρόσφυγες από την Υποσαχάρια Αφρική.

Μέχρι τώρα, κανένας δεν έχει τεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι επιζήσαντες και οι οικογένειές αυτών που απεβίωσαν δεν έχουν λάβει κάποια αποζημίωση. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί αποτελεσματικές έρευνες σε υποθέσεις βασανισμών και θανάτων στις φυλακές. Εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, οι παραβιάσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις κατά τη προσπάθεια ανοικοδόμησής της. Ο πρώτος της στόχος θα πρέπει να είναι η ανάκτηση του ελέγχου των ενόπλων πολιτοφυλακών.

Ανέλαβε δράση τώρα και υπέγραψε το παρακάτω γράμμα καλώντας τις νέες αρχές της Λιβύης να ελέγξουν τις ένοπλες πολιτοφυλακές και να δεσμευτούν: http://www.amnesty.org.gr/rein-in-armed-militia-in-libya

• Να πραγματοποιήσουν έρευνα και θα θέσουν ενώπιον της δικαιοσύνης μέλη των πολιτοφυλακών που είναι υπεύθυνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης, των βασανιστηρίων, των εξωδικαστικών εκτελέσεων
• Να λάβουν αποτελεσματική δράση για την αποτροπή επανάληψης αντίστοιχων παραβιάσεων
• Να διασφαλίσουν ότι οι κοινότητες που έχουν εκτοπιστεί από τις πολιτοφυλακές, όπως η κοινότητα.., θα έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα τους δοθεί επαρκής βοήθεια ώστε να φτιάξουν πάλι τις ζωές τους, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης και της συνδρομής στην ανοικοδόμηση.

Πηγή/Φωτό: Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας