1

ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΣΕ ΠΤΑΙΣΜΑ (του Πέτρου Κατσάκου)

Τα δάση απειλούνται να γίνουν καυσόξυλα προειδοποιούν οι δασολόγοι
Ανακοίνωση ενάντια στο νόμο που ενθαρρύνει τη λαθροϋλοτόμηση και οδηγεί σε εκτεταμένες καταστροφές των δασών εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης».


Σε μία εποχή που αυξάνονται ανησυχητικά τα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, διακίνησης και εμπορίας καυσοξύλων, η πολιτεία αντί να λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της λαθρουλοτομίας και την προστασία της δασικής περιουσίας, προχώρησε στην ψήφιση διάταξης που όπως καταγγέλλουν οι σασολόγοι «λειτουργεί» στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ειδικότερα με το άρθρο 38 παρ.2 του ν.4055/2012 (ΦΕΚ 51/Α΄), αυξήθηκε στο ποσό των 600 ευρώ το προβλεπόμενο από τις διατάξεις των άρθρων 268 του ΝΔ 86/69 και των άρθρων 37, 38 και 39 του ν.3585/2007 όριο, μέχρι του οποίου τα αντίστοιχα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος.

Η ρύθμιση αυτή, προκειμένου για τις παράνομες υλοτομίες, οδηγεί και μάλιστα “εν μέσω κρίσης”, στην πλήρη αποδόμηση της δικαστικής προστασίας των δασών, δεδομένου ότι η υλοτόμηση ποσότητας ξυλείας ισοδύναμης με τα 600 ευρώ (που προβλέπει η ρύθμιση),   αντιστοιχεί στην παράνομη υλοτομία μέχρι 15 χωρικών μέτρων (περίπου 30 τόνων ξύλου) που πλέον θα θεωρείται πταίσμα.

Δηλαδή πιο απλά, τα δάση θα δεχτούν τεράστια πίεση διότι το αδίκημα της λαθρουλοτομίας, λόγω του υψηλού νέου ορίου που θέτει η ρύθμιση, θα θεωρείται πταίσμα και ουσιαστικά θα τιμωρείται ελαστικότερα.

«Η ελαστικότερη αντιμετώπιση του αδικήματος της λαθροϋλοτομίας ως πταίσματος, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα ακύρωσης της δασικής νομοθεσίας και την αποδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών, θα διευκολύνει την ανεξέλεγκτη κοπή δένδρων για εμπορία και θέρμανση», προειδοποιεί και το Ελληνικό Δίκτυο “Φίλοι της Φύσης”.

Όπως επισημαίνει, αυτό προβλέπει το άρθρο 38 παράγραφος 2 του Ν. 4055/2012 και παρατηρεί ότι η αύξηση της λαθροϋλοτομίας είναι και αυτή συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας των ελληνικών νοικοκυριών να εξασφαλίσουν πετρέλαιο ή ρεύμα για θέρμανση, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην παράνομη ξύλευση και αγοραπωλησία. Είναι όμως και φαινόμενο κερδοσκοπίας.

Επιπλέον τα δασαρχεία της χώρας, χωρίς προσωπικό και μέσα, καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δραματική αύξηση της λαθροϋλοτομίας και την αποδυνάμωση της δασικής νομοθεσίας, που είναι και αυτή πολιτική επιλογή με πρόσχημα τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» καταγγέλλει την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 38 παρ. 2 του Ν. 4055/2012 και ζητάει να σταματήσουν οι αντιδασικές, αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις, που ακυρώνουν την προστασία των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος και των ορεινών όγκων της χώρας, όπως και να σταματήσουν ο δασικός πλούτος και το φυσικό περιβάλλον να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα κεφάλαια στο όνομα της οικονομικής κρίσης και της “ανάπτυξης”.

Πέτρος Κατσάκος
Πηγή/φωτό: Πρώτο Θέμα