1

ΠΕΡΟΥ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΩΝ ΠΕΛΕΚΑΝΩΝ ΚΑΙ TΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ

Η Κυβέρνηση του Περού καλεί τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις παραλίες της Λίμα, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τους θανάτους εκατοντάδων δελφινιών και πελεκάνων. Οι αρχές του Υπουργείου Υγείας καθιστούν σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης στη βόρεια ακτή και κάλεσε τους κατοίκους και τους τουρίστες να μείνουν μακριά από τι παραλίες.


Τουλάχιστον 1.200 πουλιά, τα περισσότερα πελεκάνοι, ξεβράζονται νεκρά στη βόρεια ακτογραμμή του Περού τις τελευταίες εβδομάδες και περίπου 800 δελφίνια έχασαν τη ζωή τους στην ίδια περιοχή κατά τους τελευταίους μήνες.

Το Υπουργείο Υγείας συνιστά οι κάτοικοι και οι τουρίστες να μένουν μακριά από τις παραλίες και κάλεσε του υπεύθυνους της υγειάς να χρησιμοποιούν γάντια, μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό κατά την περισυλλογή των νεκρών πουλιών.

Το Υπουργείο Γεωργίας στις προκαταρκτικές έρευνες που διεξήχθησαν επεσήμανε υποσιτισμό σε ορισμένους πελεκάνους. Ο Oscar Dominguez, επικεφαλής του τμήματος υγείας του Υπουργείου, δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες αποκλείουν τη γρίπη των πτηνών.

Η περίοδος αιχμής της τουριστικής περιόδου στις παραλίες της Λίμα τελείωσε, αλλά πολλοί ακόμη κάνουν σέρφινγκ στην περιοχή κοντά στα νεκρά ζώα, επομένως υπάρχει  κίνδυνος, αναφέρει η Guardian.

“Το Υπουργείο Υγείας καλεί τον πληθυσμό να μην πηγαίνει στις παραλίες, μέχρι να αρθεί η προειδοποίηση”, ανέφερε το Υπουργείο. Πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή ελέγξει 18 παραλίες στην περιοχή της Λίμα για νεκρά πτηνά, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρεις σχετικά με τυχόν ευρήματα. Ωστόσο, μαζικός θάνατος πελεκάνων είχε σημειωθεί στη βόρεια ακτή του Περού το 1997 λόγω της έλλειψης της τροφής τους, τις αντζούγιες, που οφείλεται στο φαινόμενο El Niño.

Πηγή/φωτό: Tvxs