ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΙΓΑΝΤΙΟΙ ΨΥΛΛΟΙ ΜΑΣΤΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ

psiloi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

psiloi - Σόλων ΜΚΟΤεράστιοι ψύλλοι, πλάσματα που πιστεύεται ότι είναι τα αρχαιότερα του είδους τους, τσιμπούσαν τους δεινόσαυρους κι έπιναν το αίμα τους, περίπου 165 εκατομμύρια χρόνια πριν, αναφέρουν Κινέζοι επιστήμονες στο περιοδικό Current Biology
Παρόμοιοι με τους σημερινούς σύγχρονους ψύλλους, τα πλάσματα ήταν πιθανώς 10 φορές μεγαλύτερα, με πολύ ισχυρά δαγκώματα, ισχυρίζονται οι ερευνητές.


“Αυτά ήταν τα έντομα πολύ μεγαλύτερα από ό, τι οι σημερινοί ψύλλοι και από το μέγεθος της προβοσκίδα τους, μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό” δήλωσε ο George Poinar, ομότιμος καθηγητής της ζωολογίας στο Oregon State University, ο οποίος έγραψε ένα σχόλιο για αυτό στο ίδιο περιοδικό.

“Δεν μπορούμε να πούμε πολλά για το τι θα πάθαινε κάποιος αν είχε τσιμπηθεί από αυτό το έντομο», δήλωσε ο Poinar. “Θα είναι περίπου σαν να τρυπάει κάποιον μια υποδερμική βελόνα,  αν όχι ένα εμβόλιο της γρίπης. Μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες που οι σύγχρονοί ψύλλοι δεν είναι τόσο μεγάλοι.».

Ο Poinar, ο οποίος είναι ένας διεθνής εμπειρογνώμονας στις αρχαίες και εξαφάνισμένες μορφές ζωής των εντόμων, είπε ότι είναι πιθανό ότι επειδή αυτοί οι ψύλοι είχαν μαλακό σώμα, όπως για παράδειγμα τα έντομα που βρέθηκαν σε απολιθώματα στη Μογγολία, είναι οι εξελικτικοί πρόγονοι των σύγχρονων ψύλλων, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε μία χωριστή και τώρα εκλείπουσα καταγωγή.

Πηγή/φωτό: Tvxs από Live Science