ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

OI AΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

issues of umwelt und akti - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

issues of umwelt und akti - Σόλων ΜΚΟKάθε φορά που οι Γερμανοί καταναλωτές αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, ενδέχεται να στηρίζουν ακροδεξιές πολιτικές. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι δεξιοί εξτρεμιστές στη Γερμανία έχουν αγκαλιάσει το οικολογικό κίνημα και το χρησιμοποιούν για να αναδείξουν μια νέα γενιά οπαδών.

Επιχειρώντας να ανατρέψουν τη άποψη που θέλει τους οικολόγους να έχουν αριστερές τάσεις, οι εθνικιστές ξεκίνησαν την δημοσίευση ενός περιοδικού για την διατήρηση του περιβάλλοντος και σε αυτό το εγχείρημα φέρεται πως έχουν και την υποστήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD). 
Μέσα από συμβουλές κηπουρικής και εκθέσεις για τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων, το περιοδικό «Umwelt und Aktiv» είναι γεμάτο άρθρα για την ακροδεξιά ιδεολογία και την φυλετική διαφοροποίηση. Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Βαυαρίας το έχει χαρακτηρίσει ως το «καμουφλάζ» της NPD.

«Πρέπει να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι η λέξη «βιολογικό» δεν σημαίνει αυτόματα ισότητα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Heinrich Gudrun του Πανεπιστημίου του Ρόστοκ, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με το θέμα για την Οικολογία και τους σύγχρονους νεοναζιστές.

Οι εστίες της ακροδεξιάς οικολογικής πολιτικής βρίσκονται σε όλη τη Γερμανία. Στην βόρεια περιοχή Mecklenburg, από τη δεκαετία του ’90, εγκαθίστανται σιγά-σιγά σε κοινότητες, σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν τις παραδόσεις της Artaman League, ενός κινήματος του οποίου οι ρίζες βρίσκονται σε ιδεώδη του 19ου αιώνα για το «αίμα και έδαφος», τα οποία αργότερα υιοθετήθηκαν από τους Ναζί. Ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS, ήταν κι αυτός μέλος.

Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το NPD προσπαθεί να αποσπάσει το οικολογικό κίνημα από την Αριστερά από τότε που οι Πράσινοι της Γερμανίας, οι οποίοι βγήκαν στην επιφάνεια την δεκαετία του ’80, έγιναν το πιο επιτυχημένο κόμμα σε όλη την Ευρώπη.

Ο Hans-Günter Laimer, ένας αγρότης στην Κάτω Βαυαρία που κάποτε ήταν υποψήφιος με το NPD και συνδέεται με το «Umwelt und Aktiv», διερωτάται γιατί δόθηκε το δικαίωμα στην Αριστερά να κυριαρχήσει στην οικολογική σκηνή για τόσο πολύ καιρό. «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δικών μου αγγουριών και αυτών των Πρασίνων;», αναρωτιέται.

Ένας εκπρόσωπος του «Κέντρου Δημοκρατικού Πολιτισμού» στο Roggentin του Mecklenburg, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του για λόγους ασφαλείας, δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Δεν θέλουν οι άνθρωποι, όταν ακούν την λέξη NPD, να σκέφτονται την πολιτική. Θέλουν να οικοδομήσουν γέφυρες και για άλλες πτυχές της ζωής των πολιτών και γι’ αυτό τα οικολογικά θέματα έχουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τους δεξιούς εξτρεμιστές».

Την ίδια περίοδο που γινόταν η σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων, οι Ναζί υποστήριζαν τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία της φύσης. Αυτό που αναστατώνει πολλούς Γερμανούς είναι ότι, ενώ υποστηρίζουν τις τοπικές παραγωγές και τα μη τροποποιημένα προϊόντα, πλέον δεν θα μπορούν να ξεχωρίσουν εύκολα τους καλοπροαίρετους Πρασίνους από τους ενθουσιώδεις ακροδεξιούς οικολόγους.

Η Biopark, μια οικολογική οργάνωση που δίνει πιστοποίηση στους αγρότες βιολογικών προϊόντων, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αποκλείσει τα ακροδεξιά εξτρεμιστικά μέλη που γνωρίζει ότι υπάρχουν στις τάξεις του.

«Δεν συμφωνώ με την ιδεολογία αυτών των ανθρώπων και μπορώ να καταλάβω αν οι άνθρωποι επιλέξουν να μην αγοράζουν από εμάς. Αλλά δεν μπορώ να δώσω μην δώσω πιστοποίηση εξαιτίας πολιτικών διασυνδέσεων, παρά μόνο εξαιτίας της μεθόδου καλλιέργειας που χρησιμοποιούν», δήλωσε η διευθύντριά τους, Delia Micklich.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Δείτε επίσης:
-Διάλεξη του Λέκτορα Εφαρμοσμένης Ηθικής Ευάγγελου Πρωτοπαπαδάκη: “Οικολογικός Φασισμός: Η Περίπτωση του Kaarlo Renttii Linkola”

Διαβάστε σχετικά:
Αλέξανδρος Μπέλεσης, “Τα δικαιώματα των ζώων, ο ανθρώπινος ψυχισμός και το αύριο στη σχέση ανθρώπου και ζώων”

Σχετικά άρθρα