1

ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ-ΝΕΚΡΗ ΧΕΛΩΝΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ένα συνταρακτικό και μακάβριο θέαμα αντίκρισαν δύτες της Ένωσης Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης (ΕΑΘ) όταν εξερευνώντας το βυθό έξω από το Παλιούρι Χαλκιδικής σε βάθος 35 περίπου μέτρων είδαν από μακριά κάτι να αιωρείται μέσα στο απόκοσμο μπλε.
Πλησιάζοντας διαπίστωσαν ότι ήταν το κουφάρι μιας χελώνας καρέττα, που ήταν πιασμένη σε πετονιά αγκυροβολημένου παραγαδιού. Προφανώς η χελώνα είχε έναν βασανιστικό θάνατο προσπαθώντας μάταια να φτάσει στην επιφάνεια για αναπνοή.


Το περιστατικό αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το αυξημένο πρόβλημα αλληλεπίδρασης χελωνών και αλιείας. Πράγματι από τα στοιχεία του Δικτύου Διάσωσης που συγκεντρώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1994 δείχνουν όλο και περισσότερους θανάτους χελωνών, είτε από εμπλοκή σε δίχτυα και παραγάδια ή ακόμα και σκόπιμες θανατώσεις.

Το 2011 καταγράφηκαν πάνω από 450 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς το νούμερο αυτό δεν απεικονίζει την πραγματικότητα αφού υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του πραγματικού, λόγω του ότι πολλές νεκρές χελώνες καταλήγουν σε απρόσιτα σημεία της ακτογραμμής ή στην ανοιχτή θάλασσα.

Η αύξηση των νεκρών χελωνών, που παρατηρείται κάθε χρόνο, οφείλεται στη μεγάλη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων που αναγκάζουν τις χελώνες και τα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φώκιες, φάλαινες) να γίνονται ανταγωνιστικά με τους αλιείς.

Έχει αποδειχθεί ότι η μείωση των θαλάσσιων πόρων δεν οφείλεται στα θαλάσσια ζώα, αλλά στην υπεραλιεία, στο ψάρεμα με δυναμίτη και άλλες καταστροφικές μεθόδους και στη ρύπανση των οικοσυστημάτων.

Αρχέλων

Πηγή/φωτό: Econews