1

ΟΙ ΠΙΘΗΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ

Μια ομάδα Γάλλων Επιστημόνων υποστηρίζει ότι οι μπαμπουίνοι μπορούν να αναγνωρίσουν λέξεις των τεσσάρων γραμμάτων στην οθόνη του Υπολογιστή. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πίθηκοι μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών λέξεων και των λέξεων που δε βγάζουν νόημα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι διαβάζουν.

 H έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Aix – Marseille με επικεφαλής τους καθηγητές John Grainger και Dr Joel Fagot.

 Σε αυτήν την έρευνα εξετάστηκε μια ομάδα μπαμπουίνων από τη Γουινέα σε μια ειδική μονάδα στο Πανεπιστήμιο. ” Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι οι μπαμπουίνοι θα ήταν σε θέση να διακρίνουν μία λεκτική από μία μη λεκτική δραστηριότητα, επομένως είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι το αυτό πέτυχε” είπε ο Δρ. Grainger.

“Σε αυτή την έρευνα, τα ζώα είναι εντελώς ελεύθερα να συμμετάσχουν και αναγνωρίζονται αυτόματα από τα συστήματα των υπολογιστών πότε είναι σε θέση να εγκαταλείψουν εθελοντικά τις κοινωνικές ομάδες τους και να να εισέλθουν στα 10 πιθανά συστήματα του πειράματος” εξήγησε ο Δρ Fagot ο οποίος σχεδίασε το σύστημα.

Κατά τη διάρκεια του τεστ, οι μπαμπουίνοι παρακολουθούσαν εθελοντικά μια οθόνη υπολογιστή, στην οποία παρουσιάζονταν λέξεις αποτελούμενες από τέσσερα γράμματα ή από διάσπαρτα γράμματα που δεν έβγαζαν νόημα. Για να επιβραβευτούν οι μπαμπουίνοι έπρεπε να πατήσουν το σωστό κουμπί στον υπολογιστή ανάλογα με το αν η λέξη που έβλεπαν υπήρχε ή δεν υπήρχε.

Ο Δρ. Fagot εξήγησε ότι οι μπαμπουίνοι είχαν εκπαιδευτεί και εξασκηθεί κάνοντας το συγκεκριμένο τεστ πάνω από 61.000 φορές. “Αυτοί οι πίθηκοι προσέχουν πάρα πολύ το τι πρέπει να κάνουν, επειδή οι ίδιοι αποφασίζουν να συμμετάσχουν σ’αυτό το τέστ”, τονίζει ο J.Fagot. “Ένας πίθηκος, συγκεκριμένα, αναγνώρισε σωστά 300 λέξεις.”

Ο Γάλλος Επιστήμονας, όμως, δηλώνει ότι οι γνωστικές ικανότητες διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ των ανθρώπων αλλά διαφορές προκύπτουν και μεταξύ των διάφορων μεταξύ των μπαμπουίνων.

Ο Δρ. Grainger δήλωσε επίσης στο BBC Nature ότι η αναγνώριση λεκτικών μηνυμάτων που στο παρελθόν θεωρούνταν ως “δομικό στοιχείο” τς γλώσσας θα μπορούσε να σχετίζεται με μία πιο απλή ικανότητα. “Οι πίθηκοι χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για τα γράμματα και τις σχέσεις μεταξύ των γραμμάτων για να εκτελέσουν μια δραστηριότητα. Αυτό είναι βασισμένο στην πολύ βασική τους ικανόητα να αναγνωρίζουν τα καθημερινά αντικείμενα του περιβάλλοντος” υποστηρίζει ο J. Grainger.

Πηγή/Φωτό:Tvxs από BBC