1

KOMΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ (της Κων/νας Κότσαρη)

Ο Δήμος Βόλου μοιράζει 350 κάδους κομποστοποίησης στου κατοίκους, για την ανακύκλωση των οικιακών οργανικών απορριμμάτων. 
Σταδιακά  η κομποστοποίηση διαδίδεται στην Ελλάδα, ωστόσο όπως σημειώνει ο στο tvxs.gr ο κ. Δ. Χωματίδης από την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, “η χρησιμοποίησή της από τα ελληνικά νοικοκυριά κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα”. 

Ο ίδιος τονίζει πως η χρήση της κοσμποστοποίησης σε συνδυασμό με την ανακύκλωση μπορεί να αποφέρει μείωση των οικιακών απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους μέχρι και 80%. 

Η Δημοτική Αρχή Βόλου ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, μοιράζοντας δωρεάν στους δημότες του Βόλου, κατόπιν κλήρωσης, 350 κάδους – κομποστοποιητές, για την ανακύκλωση των οικιακών οργανικών απορριμμάτων. Με κεντρικό σύνθημα «στο Βόλο αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα» η κίνηση αυτή στοχεύει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα CLIM – LOCAL 2020 υλοποιείται από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ, την ΑΝΕΒΟ και την ΕΠΕΜ Α.Ε. με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίου που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι δράσεις αυτές ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2009 και ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2012.

Οι κάτοικοι του Δήμου Βόλου που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν  κάδους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη στα ηλεκτρονικά site του Δήμου Βόλου ή έντυπη στα ΚΕΠ Βόλου και Ν. Ιωνίας, στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, στη Διεύθυνση Καθαριότητας και στα άλλα γραφεία όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.

Το tvxs επικοινώνησε με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης που αναλαμβάνει πολλές παρόμοιες πρωτοβουλίες ανά την Ελλάδα. Πώς λειτουργεί όμως η κομποστοποίηση; 

«Η μέθοδος αυτή ουσιαστικά, είναι η χρήση κάδου που, είτε τον αγοράζουμε είτε τον κατασκευάζουμε με απλά υλικά, για τη συγκέντρωση όλων των  υλικών που  παράγονται από την κουζίνα μας και είναι φυτικής προέλευσης δηλαδή  φρούτα, λαχανικά, τσόφλια από αυγά, χαρτί κουζίνας συν τα υπολείμματα που προέρχονται από τον κήπο μας ή από τις γλάστρες μας, ξερά χόρτα, κλαδιά κτλ. Τα συγκεντρώνουμε στον κάδο και εφόσον τα έχουμε τεμαχίσει ώστε να μην είναι ογκώδη, μετά λαμβάνει χώρα μια φυσική διαδικασία που είναι η διάσπασή τους και μετατροπή τους σε αυτό που λέμε «κομπόστ» ή λίπασμα ή χούμους το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας ή στις γλάστρες μας» τονίζει στο tvxs ο Δημήτρης Χωματίδης, μέλος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ).

Αναφορικά με το αν είναι διαδεδομένη ή όχι στην Ελλάδα αυτή η μέθοδος, ο κ. Χωματίδης τονίζει τα εξής:
«Όσο πάει και γίνεται πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα αν και είναι σε  πολύ μικρά επίπεδα η χρησιμοποίησή της από τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά υπάρχει μεγάλη μεταστροφή αναφορικά με το αν το ξέρει ο κόσμος ή όχι.  Γενικά όλοι έχουν ακούσει λιγάκι για την κομποστοποίηση, δε σου λένε δηλαδή για ροδάκινα. Καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για διαχείριση αποβλήτων. Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε  να διαχειριστούμε περίπου το 35% των οικιακών αποβλήτων. Αν σκεφτούμε ότι ένα νοικοκυριό μπορεί να κάνει ανακύκλωση συσκευασιών και κομποστοποίηση μιλάμε για μεγάλα επίπεδα αξιοποίησης των αποβλήτων και ένα πολύ μικρό ποσοστό περίπου 20 – 30% να πηγαίνει μόνο στους συμβατικούς κάδους των υπολειμμάτων.»

Ο κ.Χωματίδης αναφέρεται και στις πρωτοβουλίες που γίνονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι οι πρωτοβουλίες είναι όλο και περισσότερες.

«Εμείς έχουμε κάνει αρκετές συνεργασίες στο παρελθόν με Δήμους σχετικά  με πιλοτικά προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης και δίνονται στα πλαίσια των προγραμμάτων που υλοποιούμε κάδοι στα νοικοκυριά. Τέτοια προγράμματα έχουμε κάνει στην Ελευσίνα, στην Πετρούπολη, τώρα μέσω ενός προγράμματος που είναι Μεσογειακός χώρος 2010 -13 δοθήκανε αρκετές δεκάδες κάδων σε πολλούς δήμους σε όλη την Ελλάδα.»

«Δεν είναι όμως κανόνας η εφαρμογή της κομποστοποίησης. Αν υπάρχει κάποια ευαισθητοποίηση από την πλευρά της τοπικής αυτοδίοικησης τότε γίνονται αυτά τα προγράμματα και δίνονται κάδοι δωρεάν στου πολίτες.  Από κει και πέρα αν θέλει κάποιος πολίτης να κάνει κομποστοποίηση και από το Δήμο του δε γίνεται κάποιο πρόγραμμα μπορεί να αγοράσει τον κάδο.Ένας τέτοιος κάδος ξεκινάει από τα 40 – 45 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 200- 300 ευρώ ανάλογα με το τι θα παρέχει ο κάδος.»

Τα μέλη της Οικολογικής Εταιρίας ανακύκλωσης επίσης, παροτρύνουν τους πολίτες να φτιάξουν τους δικούς τους κάδους που δε θα τους κοστίσει τίποτα και ίσα ίσα θα αξιοποιήσουν διάφορα υλικά τα οποία θα πήγαιναν για τα σκουπίδια, όπως για παράδειγμα οι παλέτες που πολύ συχνά συναντάμε δίπλα στους κάδους. Υπάρχουν και  αντίστοιχα σχεδιαγράμματα στην ιστοσελίδα της ΟΕΑ για το πώς μπορεί να φτιάξει κάποιος ένα κάδο κομποστοποίησης.

Τέλος, ο κ. Χωματίδης επισημαίνει στο tvxs ότι η οικιακή κομποστοποίηση, σαν μέθοδος κατατάσσεται στις μεθόδους πρόληψης που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας στη διαχείριση των αποβλήτων,  με την έννοια ότι αυτό το 35% των οικιακών σκουπιδιών τελικά αξιοποιούνται και  γίνονται λίπασμα, δεν πηγαίνουν για τελική διαχείριση, δε συλλέγονται από το Δήμο να μεταφερθούν σε κάποιο χώρο επεξεργασίας και στο τέλος να καταλήξουν σε κάποιο ΧΥΤΑ. Δεν επιβαρύνουν δηλαδή τον όλο μηχανισμό συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, οπότε δε νοούνται σαν σκουπίδια εφόσον δε φτάσανε ποτέ στα χέρια του Δήμου. Οπότε είναι μέθοδος πρόληψης, γιατί χρησιμοποιήθηκαν  μέσα στο νοικοκυριό χωρίς να εμπλακεί ο Δήμος και να επιβαρύνει με αυτόν τον τρόπο τον όλο μηχανισμό αλλά και το περιβάλλον.

Διαβάστε σχετικά: Οδηγίες για την κατασκευή κάδου κομποστοποίησης

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Κότσαρη
Πηγή/φωτό: Tvxs