ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΦΤΩΧΟΣ “ΑΣΤΑΚΟΣ”

submarine S 120 Papanikolis 214 type - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

submarine S 120 Papanikolis 214 type - Σόλων ΜΚΟΜπορεί η Ελλάδα να βιώνει μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της ιστορίας της, αλλά αυτό καθόλου δεν εμποδίζει το ελληνικό κράτος να καταλαμβάνει την …περίοπτη 10η θέση εισαγωγέων εξοπλιστικών προγραμμάτων στον πλανήτη
H έρευνα του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 2007-2011 παγκοσμίως δείχνει ότι οι εταιρίες εξοπλιστικών προγραμμάτων διάγουν μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους.

Η Ελλάδα μπορεί σε οικονομικό επίπεδο να γυρνά δεκαετίες πίσω, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, αφού βρίσκεται στη 10η θέση για την περίοδο 2007-2011.

Η χώρα μάλιστα, έχει πέσει αρκετά στη σχετική λίστα, αφού την προηγούμενη 5ετία 2002-2006, βρισκόταν στην 4η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο. Παραμένει όμως πρώτη σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, όντας μαζί με τη Βρετανία και τη Νορβηγία, τα μοναδικά ευρωπαϊκά κράτη στην πρώτη 20άδα εισαγωγέων παγκοσμίως.
Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι παραγγελίες της τελευταίας πενταετίας έχουν μειωθεί κατά 18% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη! Αλλά η χώρα παραμένει “αστακός”, τουλάχιστον αν ληφθούν υπόψη οι συνολικές αμυντικές της δαπάνες σε σύγκριση με τα περισσότερα κράτη του πλανήτη. Aυτά τα οικονομικά στοιχεία βεβαίως απεικονίζουν την δυναμική των εισαγωγών κυρίως περασμένων ετών, καθώς τα τελευταία έτη παρατηρείται δυστοκία εξεύρεσης πόρων ακόμα και για ανταλλακτικά. 

Η Ελλάδα ήταν μάλιστα ο πρώτος και καλύτερος πελάτης των γερμανικών εξοπλιστικών συστημάτων, των οποίων οι εξαγωγές αυτή την πενταετία αυξήθηκαν κατά 37%. Η χώρα αποτελεί εξαιρετικό πελάτη και άλλων δύο κρατών που πρωταγωνιστούν στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη “διαχείριση” της οικονομικής της κρίσης, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου SIPRI, ειδικευμένου στη μελέτη ενόπλων συρράξεων και εξοπλιστικών προγραμμάτων, με έδρα τη Στοκχόλμη της Σουηδίας, δείχνουν ότι η οικονομική χρηματοπιστωτική κρίση δεν επηρέασε την αμυντική βιομηχανία ανάλογα με άλλους κλάδους της παγκόσμιας παραγωγής.

Η παγκόσμια αγορά εξοπλισμών την τελευταία πενταετία παρουσίασε αύξηση 24%, κυρίως εξαιτίας της τεράστιας αύξησης παραγγελιών από κράτη της Ασίας
Η Ινδία είναι πλέον ο νο.1 εισαγωγέας οπλικών συστημάτων στον πλανήτη καταλαμβάνοντας μάλιστα το 10% της παγκόσμιας αγοράς. Η Κίνα, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας την προηγούμενη πενταετία έπεσε στην 4η θέση, αναπτύσσοντας όμως τόσο πολύ την αμυντική της βιομηχανία ώστε να φτάσει ταυτόχρονα στην 6η θέση των εξαγωγέων.

Η πρώτη πεντάδα εισαγωγέων, σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI είναι:
1. Ινδία (10% των παγκόσμιων εισαγωγών οπλικών συστημάτων)
2. Νότια Κορέα (6%)
3. Πακιστάν (5%)
4. Κίνα (5%)
5. Σιγκαπούρη (5%)

Oι πέντε πρώτοι εξαγωγείς όπλων, οι οποίοι κατέχουν το 75% της παγκόσμιας αγοράς, είναι:
1. Ηνωμένες Πολιτείες (αύξηση 24% την τελευταία 5ετία)
2. Ρωσία (αύξηση 12%)
3. Γερμανία (αύξηση 37%)
4. Γαλλία (αύξηση 12%) και
5. Βρετανία (αύξηση 2%).

Με την Κίνα στην 6η θέση, έχει ενδιαφέρον -σημειολογικά- ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέχουν μία θέση στην πρώτη εξάδα εξαγωγέων οπλικών συστημάτων.

Σε περιφερειακό επίπεδο, εκρηκτική αύξηση είχαν οι εισαγωγές όπλων στην βόρεια Αφρική, με τις συνολικές αμυντικές δαπάνες να παρουσιάζουν αύξηση κατά 110%. Αλλά και στην πάμφτωχη υποσαχάρια Αφρική όπου το ποσοστό αύξησης ήταν 20%, υπήρξαν χώρες όπως η Ουγκάντα, με άνοδο στις αμυντικές της δαπάνες κατά 300%.

Παγκοσμίως η Ασία και Ωκεανία απορρόφησαν το 44% των εξαγωγών, η Ευρώπη το 19%, η Μέση Ανατολή το 17%, οι χώρες της Αμερικής το 11% και αυτές της Αφρικής το 9%.

Κατεβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα του Ινστιτούτου SIPRI (pdf)

Πηγές: SIPRI , Rebelion

Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης 
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

21 Μαρτίου 2012