ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

200 klimatikiallagi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

200 klimatikiallagi - Σόλων ΜΚΟΟι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως δικαιολογία για να αναβάλλουν τα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί η πρώτη επιστημονική σύμβουλος της Κομισιόν. Δήλωσε μάλιστα ότι, σε αυτή την κρίση, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να τονώσει την οικονομία της απλά αυξάνοντας την κατανάλωση.
Η μοριακή βιολόγος Αν Γκλόβερ, πρώην επιστημονική σύμβουλος της Σκοτίας, ανέλαβε καθήκοντα στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους και γνωμοδοτεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Παρόλο που πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν αγωνιωδώς να περικόψουν δαπάνες, και η βιομηχανία διαμαρτύρεται για το κόστος των μέτρων κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, η Γκλόβερ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερήσει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπω πολλές χώρες-μέλη να περιορίζουν τις προσπάθειές τους για μείωση των εκπομπών επειδή λένε ότι βρισκόμαστε σε ύφεση» είπε η σύμβουλος στο Reuters.

«Μην απατάσθε. Αν έπρεπε να υποστούμε την κλιματική αλλαγή χωρίς να τη μετριάσουμε, θα περνούσαμε μια πραγματικά φρικτή περίοδο σύγκρουσης και μετανάστευσης, μέχρι που ο πληθυσμός της Γης θα άρχισε να μειώνεται ταχύτητα».

Η Γκλόβερ εκτίμησε μάλιστα ότι η έλλειψη φυσικών πόρων δεν επιτρέπει την αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης για την τόνωση της οικονομίας.

«Το απλούστερο που μπορεί κανείς να σκεφτεί για την αύξηση των θέσεων εργασίας είναι να παράγει περισσότερα πράγματα και να κάνει τον κόσμο να αγοράζει περισσότερα πράγματα. Εγώ όμως λέω ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί μας τελειώνουν οι πόροι» είπε.

Επισήμανε μάλιστα ότι, αν οι καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων υιοθετούνταν από όλο τον κόσμο, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν τους πόρους τριών πλανητών σαν τη Γη.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της βιομηχανίας κατά των μέτρων για την κλιματική αλλαγή -από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τις βιομηχανίες ενέργειας και αλουμινίου, η Γκλόβερ κάλεσε τους επιχειρηματίες να αδράξουν την ευκαιρία και να προσπαθήσουν να γίνουν οι πρώτοι που κερδίζουν από την πράσινη οικονομία.

Όσον αφορά τις πολιτικές των χωρών-μελών, τέλος, η επιστημονική σύμβουλος της ΕΕ προειδοποίησε ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν απλά να αγνοούν τα επιστημονικά στοιχεία χωρίς καν να δικαιολογούν τη στάση τους.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Διαβάστε επίσης:
Οικονομική κρίση: Η λήθη της περιβαλλοντικής κρίσης

Σχετικά άρθρα