ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η.Π.Α.: ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΞΗΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

USA Topographical - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

USA Topographical - Σόλων ΜΚΟΜπορεί η Ευρώπη να έζησε έναν δριμύ χειμώνα με ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων για πολλές περιοχές, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες οι τρεις τελευταίοι μήνες έμοιαζαν περισσότερο με ένα μακρύ ξηρό φθινόπωρο.
Όλα δείχνουν ότι εδώ και μερικά χρόνια, το μόνο που μπορεί πλέον να προβλεφθεί είναι το …απρόβλεπτο των θερμοκρασιών και των καιρικών φαινομένων. Η μεταβολή των θερμοκρασιών και η ένταση των καιρικών φαινομένων μεταβάλλεται με τέτοιο τρόπο, που είναι δύσκολο πλέον να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να παραμένουν η παγκόσμια βάση και το κέντρο των σκεπτικιστών και των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, αλλά φαίνεται ότι προς το παρόν βρίσκονται –όσον αφορά στις δυτικές χώρες- και στο επίκεντρο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Κανείς δεν είναι σε θέση πλέον να προβλέπει την ένταση και τη συχνότητα φαινομένων ανά εποχή, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
Μετά τον δριμύτατο χειμώνα του 2010-11 και μία πολύμηνη περίοδο αλλεπάλλων ακραίων καιρικών φαινομένων, ακολούθησε το δεύτερο πιο θερμό καλοκαίρι όλων των εποχών (2011), το οποίο έδωσε τη θέση του στον φετινό ηπιότατο χειμώνα.

Τα στοιχεία που εξέδωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) είναι χαρακτηριστικά. 
Η μέση θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα ήταν κατά 2,7 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα (1901-2000), ενώ για 27 από τις 50 Πολιτείες, η μέση θερμοκρασία ήταν μέσα στις δέκα υψηλότερες όλων των εποχών. Την ίδια στιγμή, η μόνη Πολιτεία στην οποία επικράτησαν χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι συνήθως, ήταν το Νέο Μέξικο στο νότο της χώρας, η οποία είναι μία από τις πλέον ζεστές Πολιτείες.

Εξαιρετικά χαμηλά ήταν τα ποσοστά βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, με την πολιτεία της Καλιφόρνια (με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων) να βιώνει το δεύτερο ξηρότερο χειμώνα στην ιστορία της. Εκτός της Καλιφόρνια, που όπως όλες οι νοτιοδυτικές πολιτείες αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα ξηρασίας, άλλες περιοχές που «χτυπήθηκαν» από την ανομβρία ήταν οι ανατολικές, σε βορρά και νότο, καθώς και οι βορειοδυτικές, Μοντάνα, Όρεγκον και Αϊντάχο. 
Την ίδια στιγμή στα κεντρικά της χώρας, αρκετές πολιτείες κατέγραφαν ποσοστά βροχοπτώσεων μεγαλύτερα από τους μέσους όρους τους!

Επιπλέον, πολύ μικρά ήταν και τα ποσοστά χιονοπτώσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τον φετινό χειμώνα να καταγράφει το τρίτο μικρότερο ποσοστό χιονοπτώσεων στην ιστορία. Εν μέσω όμως αυτής της κατάστασης, υπήρξαν περιπτώσεις ακραίων φαινομένων πολύ έντονων χιονοπτώσεων που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, όπως αυτές των αρχών Φεβρουαρίου στο Κολοράντο και τη Νεμπράσκα.

Ο χειμώνας του 2011-2012 αποδείχτηκε ο 9ος θερμότερος όλων των εποχών, καθώς σημειώθηκαν αρκετά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στις Μεσοδυτικές και Βόρειες Πολιτείες. Ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι θερμοκρασίες στις Μεγάλες Λίμνες στα βορειοανατολικά όπου σημειώθηκε και η μεγαλύτερη μέση άνοδος της θερμοκρασίας.
Την ίδια στιγμή, όπως συνέβη και με τις χιονοπτώσεις, δεν έλειψαν και τα αντίστροφα ακραία καιρικά φαινόμενα ψύχους. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η περιοχή Τσεγιέν στα κεντρικά της χώρας, όπου η μέση θερμοκρασία ήταν περίπου 4 βαθμούς χαμηλότερη της αντίστοιχης περιόδου 1981-2010.

ΠηγέςEnvironmental News NetworkNational Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) 

Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr 

12 Μαρτίου 2012

Σχετικά άρθρα