ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΙΚΤΗΣ Εco2: ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Grand Canyon - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Grand Canyon - Σόλων ΜΚΟΟικονομική κρίση, επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής, διατροφική ανασφάλεια, σπάνη υδάτινων πόρων, ενεργειακή αβεβαιότητα… Ο κόσμος μοιάζει να χάνεται κάτω από τα πόδια μας τα τελευταία χρόνια και μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά, αποφάσισε να εξετάσει την οικονομική κατάσταση των κρατών σε συνάρτηση με την περιβαλλοντική.

Το αποτέλεσμα συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων από το 1997 έως το 2007 δημιούργησε έναν νέο δείκτη συνολικής «υγείας» 152 κρατών που εξετάστηκαν, με την ονομασία Eco2.
Ο Εco2 εξετάζει μία σειρά παραμέτρων σε οικονομικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο, οι οποίες οδηγούν στην συνολική εκτίμηση για την «υγεία» και την ασφάλεια της χώρας για τις μελλοντικές της γενεές.


Στο οικονομικό επίπεδο η έρευνα λαμβάνει υπόψη το Α.Ε.Π., το χρέος και το έλλειμμα των κρατών.

Τα περιβαλλοντικά στοιχεία συμπεριλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με το οικολογικό αποτύπωμα των κατοίκων μιας χώρας, τα απορρίμματα που παράγουν, την συνολική κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας, τους καταναλωτικούς δείκτες και την διαθεσιμότητα πόρων, αγροτικών γαιών και ενεργειακών αποθεμάτων.

Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου βρίσκονται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σχετικά με τις μελλοντικές προσδοκίες και εκτιμήσεις από τις χώρες του Βορρά. Οι πλούσιες χώρες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο Βόρειο ημισφαίριο συγκεντρώνουν μία σειρά αρνητικών και εξαιρετικά ανησυχητικών δεδομένων, κυρίως εξαιτίας του τεράστιου «οικολογικού ελλείμματος» που παρουσιάζουν.

Έτσι, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των 152 κρατών τα οποία εξετάστηκαν βρίσκεται η Βολιβία, η οποία ακολουθείται από δύο χώρες του αφρικανικού νότου, την Αγκόλα και την Ναμίμπια, για να ακολουθήσουν στην πρώτη πεντάδα η Παραγουάη και η Αργεντινή.  Αξιοσημείωτο των κρατών αυτών είναι ότι εκτός της Ναμίμπια,  πέτυχαν την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα υψηλούς  ρυθμούς ανάπτυξης καταφέρνοντας να μην επιβαρύνουν αντίστοιχα το περιβάλλον.

Η επιτυχία αυτή ανατρέπει το σχεδόν δεδομένο τρόπο ανάπτυξης που έχει επιβληθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελείται από το δίπτυχο “οικονομική ανάπτυξη-περιβαλλοντική υποβάθμιση”. Μεγαλύτερο παράδειγμα αυτής της τάσης θεωρείται η Σιγκαπούρη, το θεωρούμενο ως οικονομικό θαύμα από τους υπέρμαχους του χρηματιστηριακού καπιταλισμού, η οποία όμως έχει επιβαρύνει τις περιβαλλοντικές συνθήκες τόσο πολύ, ώστε να καταλαμβάνει την τελευταία θέση από τις 152 χώρες του πίνακα Eco2. Τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα πριν τη Σιγκαπούρη καταλαμβάνουν η Ιορδανία, η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και το Κουβέιτ.

Δεν είναι όμως μόνο κράτη όπως η Σιγκαπούρη που υποβαθμίζουν το περιβάλλον στα πλαίσια της επιβαλλόμενης οικονομικής ανάπτυξης «των λίγων» τα τελευταία 20 έτη. Στην παγίδα της αλόγιστης ανάπτυξης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης έχουν πέσει τα ίδια τα θεωρούμενα ως κέντρα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και άλλες χώρες που θεωρούνται πλούσιες και προηγμένες δεν θα μπορούν –αν συνεχίσουν την σημερινή υπερεντατικοποίηση των πόρων τους- να εξασφαλίσουν για τις μελλοντικές τους γενεές περιβαλλοντική σταθερότητα, διατροφική ασφάλεια και συνθήκες ζωής παρόμοιες με τις σημερινές. Πρόσφατα η οργάνωση Oxfam σε έρευνά της είχε αναφερθεί λεπτομερειακά στην σχέση οικονομικής μεγέθυνσης, ανισοτήτων και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ένα «τρίγωνο» το οποίο θα διαμορφώσει τις μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης στις ανά τον κόσμο περιοχές. 

Την τάση αυτή των πλούσιων δυτικών χωρών κατά την οποία η οικονομική μεγέθυνση ακολουθείται από αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας και άλλων πόρων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ακολουθούν και πολλές ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες αυξάνεται η επιθυμία όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού για σύντομη και άμεση αύξηση της κατανάλωσης, δεδομένο με αρνητικές συνέπειες στο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Έτσι, σε παγκόσμιο επίπεδο και με βάση τα εξεταζόμενα από το 1997 στοιχεία, ο δείκτης Eco2 βρίσκεται σε σταθερή πτώση για τα περισσότερα κράτη του κόσμου.

ΥΓ: Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Annual Meeting of the American Association for the Advancement of Science (AAAS) στις 20 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να μην έχει –προς το παρόν- δημοσιευτεί στο διαδίκτυο. Τα στοιχεία του άρθρου προήλθαν από δελτία τύπου του Πανεπιστημίου British Columbia και τις παρακάτω πηγές.

Πηγές: Click GreenPhysorg
Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

21 Φεβρουαρίου 2012

Σχετικά άρθρα